OTKRIVAMO

Firmi u vlasništvu Bakira Alispahića milioni KM iz budžeta: Čovjeku s crne liste poslove daje i policija

Ovo je dokaz da Alispahić u Federaciji BiH nema nikakve sankcije ni posljedice u poslovanju, iako je na crnoj listi SAD više od 20 godina

Miralem Aščić
  • Alispahić: Čovjek povezan s Irancima dobiva unosne poslove od države

    Alispahić: Čovjek povezan s Irancima dobiva unosne poslove od države

    Foto: Avaz


Kompanija “AC Quattro”, u vlasništvu čovjeka s američke crne liste Bakira Alispahića, dobila je od maja 2020. do novembra prošle godine poslove teške više od milion maraka od brojnih državnih institucija koje su poslovale s ovom firmom.

Radi se o institucijama na nivou države, ali i Federacije, kantona te općina. Među institucijama koje uredno posluju s čovjekom s američke crne liste su i policijske agencije, kantonalni MUP-ovi, Sudska policija, ali i brojne državne kompanije.

Nema posljedica

Kada se pogledaju sve nabavke i javni tenderi, dođe se do frapirajućih podataka. Desetine miliona maraka narodnog novca završile su u rukama čovjeka povezanog s iranskim službama.

Ovo je dokaz da Alispahić u Federaciji BiH nema nikakve sankcije ni posljedice u poslovanju, iako je na crnoj listi SAD više od 20 godina.

  • Sudska policija 24. maja prošle godine dodijelila firmi “AC Quattro” dva ugovora teška 157.560 KM

    Sudska policija 24. maja prošle godine dodijelila firmi “AC Quattro” dva ugovora teška 157.560 KM

    Foto: Avaz


Za direktora firme naveden je Alispahićev sin Mirza Alispahić.

Dok Bošnjaci s razlogom očekuju da svi prestanu poslovati s kompanijama povezanim s Miloradom Dodikom, jer je pod sankcijama, to očito ne važi za Alispahića.

Ovo su podaci samo za posljednje dvije godine.

Alispahićeva firma poslove je dobivala i od „Cesta“ i „Autocesta FBiH“, Općine Centar Sarajevo, Općine Trnovo... Uredno, poslove Alispahiću dodjeljivali su i Vlada FBiH, kabinet predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, ali i Državni parlament, Finansijska policija FBiH, „Elektroprivreda BiH“...

Dva ugovora

Sudska policija je 24. maja prošle godine dodijelila firmi “AC Quattro” dva ugovora teška 157.560 KM.

Jedan ugovor za nabavku policijskog kombi automobila sa specijalnim doradama za transport osoba lišenih slobode (neobilježeni) vrijedan je 74.840 KM, a drugi za nabavku policijskih automobila sa specijalnim doradama za transport osoba lišenih slobode (obilježeni) 82.750 KM.

"Lutrija BiH” vozilo platila 84.615,39 KM

Na spisku firmi koje su poslovale s Alispahićem je i Međunarodni aerodrom Sarajevo. Ova državna kompanija dala je “AC Quattro” posao težak 10.950 KM. Agencija za nadzor osiguranja FBiH kupila je vozilo vrijedno 49.897 KM, Općina Centar nabavila je vozilo od 58.665 KM, a “Lutrija BiH” vozilo je platila 84.615,39 KM.

Više o temi Bakir Alispahić

NA VRH

Podijeli članak na