SDA MINISTRICA

Nove nebuloze Bisere Turković: Građani su razmaženi, niko nema pravo biti umoran, ako ima nešto da pojede

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković rijetko daje intervjue, ali kada ih daje, to obično bude skandalozno

D. H.

Bisera Turković

Foto: Arhiv


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković rijetko daje intervjue, ali kada ih daje, to obično bude skandalozno. Tako je sinoć na Hayat televiziji ministrica Turković sipala niz nebuloza i tvrdnji koje, blago rečeno, vrijeđaju inteligenciju građana, ali i same građane tjeraju da se ozbiljno zapitaju nad inteligencijom osoba koje im vodi diplomatiju.

Turković je, između ostalog, naglasila kako je materijalno stanje naših građana sasvim zadovoljavajuće.

- Situacija svakim danom postaje sve bolja, znate. Ništa se ne dobiva bez napora i rada. Postojale su i druge zemlje, znate, evropske zemlje, moćne zemlje koje su prošle kroz to, kroz sukobe i negiranja, kroz puno historijskih upitnika. Ne znam zašto bismo mi bili pošteđeni i imali nekakav idiličan život. Treba da se dokažemo, da se izborimo”, navela je ona.

Na komentar novinarke da su ljudi možda umorni od borbe, Turković odgovara da "niko nema pravo biti umoran, ako ima nešto da pojede".

- Niko ne treba da bude umoran od toga. Niko. Svi mi imamo jako dobar život. Onaj koji ima toplinu u domu, svjetlo, koji ima nešto da pojede, ne može biti umoran. Mislim da smo mi razmaženi - ocjenila je ministrica.

Dodala je da nju u Sjednjenim Američkim Državama, kao vrhuncu razvoja demokratije i ljudskih prava, iznenadi kada vidi "šatore oko State Departmenta u Washingtonu, u koje su smješteni beskućnici".

- Vi ovdje oko Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH i parlamenata nemate šatore s beskućnicima - konstatovala je.

Na kraju je priznala da, kako kaže, tu i tamo i u BiH ima teških slučajeva.

- Mi imamo teških slučajeva, tu i tamo, ne treba zatvarati oči pred tim. Ali većina našeg naroda može da sastavi kraj s krajem. Ali kad se govori o većini naroda mi imamo solidan život - zaključila je Turković.

Nisu nebuloze bile rezervirane samo sa socijalnu inteligenciju. Tako je Bisera i čuvenu rečenicu o BiH iz ZAVNOBIH-a, pripisala Aliji Izetbegoviću.

- Taj princip je postojao od osnutka Bosna i Hercegovina, odnosno od osnivačke skupštine SDA kada je rah. predsjednik Izetbegović rekao da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka a nije ni srpska ni hrvatska ni bošnjačka - kazala je Turković.

NA VRH

Podijeli članak na