UKLONITI NEDOSTATKE

Vlada FBiH: Izraditi sektorsku strategiju za oblast socijalne i dječije zaštite

Na sveobuhvatan i sistematičan način utvrditi prioritete i mjere koje je potrebno poduzeti s ciljem prevladavanja problema

Vlada FBiH: Otežava se donošenje zakona na federalnom nivou. Vlada FBiH

L. S.

20.1.2022

Vlada Federacije BiH upoznala se s informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o ključnim nedostacima sistema socijalne i dječije zaštite u Federaciji BiH.


Utvrditi prioritete i mjere

Ministarstvo je danas zaduženo da, u skladu s Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH, Vladi dostavi Nacrt odluke o izradi sektorske strategije za oblast socijalne i dječije zaštite, kojom će na sveobuhvatan i sistematičan način biti utvrđeni prioriteti i mjere koje je potrebno poduzeti s ciljem prevladavanja problema identificiranih u informaciji.

U informaciji je, uz ostalo, navedeno da su Bosni i Hercegovini brojne gotovinske nedoprinosne naknade uspostavljene kao naknade zasnovane na pravima i cijeli proces njihovog ostvarivanja temelji se na mogućnosti podnosioca zahtjeva da dokaže svoj status (npr. invalidnost ili status borca invalida), stječući time pravo na naknadu bez obzira na bilo kakvo mjerilo njegove apsolutne ekonomske potrebe.

Opredjeljenje zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH su reformske aktivnosti u oblasti socijalne i dječje zaštite kojima bi, između ostaloga, trebala biti poboljšana transparentnost i efektivnost gotovinskih transfera koji nisu zasnovani na osiguranju s ciljem njihovog boljeg dopiranja do najsiromašnijih i najugroženijih slojeva stanovništva putem uvođenja boljih mehanizama ciljanja.


Kantoni različito pristupaju

- Konstatirano je da na području Federacije BiH kantoni različito pristupaju ovom pitanju. Svi zakoni koji se donose na nivou FBiH moraju dobiti saglasnost kantona, posebno kad se radi o onima koji nameću obveze kantonima. Ovakav postupak bitno otežava donošenje zakona na federalnom nivou, ovisno o tomu u kojem se sistemu ili kantonu županiji ostvaruju - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.