SASTALE SE DANAS

Trivić poručila ambasadorici Hartman: Retrogradne političke strukture i u FBiH i u RS su visokokorumpirane

Koliko god njima odgovarala trenutna politička klima, vladajuća BH koalicija SNSD-SDA-HDZ, mora početi da razgovara o rješavanju ovog pitanja, jer odgovornost za to leži prvenstveno na vlasti, rekla je Trivić

Trivić sa ambasadoricom Hartman. PDP

N. Aj.

24.1.2022

Potpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP), Jelena Trivić, sastala se danas u Banjoj Luci sa ambasadoricom Austrije u BiH, NJ.E. Ulrike Hartman (Hartmann).

Trivića je prenijela Hartman stav da su RS i BiH potrebne jake institucije, ne pojedinci.

- Samo jake institucije mogu obezbijediti vladavinu prava, ekonomski napredak i ono što trenutno to sve najviše koči – iskorijeniti korupciju. Dok korupcija cvjeta, nemoguće je očekivati bilo kakav napredak, zato osnovni cilj i zadatak svakoga ko se bavi politikom, a misli dobro svom narodu i zemlji, jeste da se političkim sredstvima bori protiv te pošasti, a s druge strane omogući nezavisan rad pravosudnih institucija - rekla je Trivić.


Trivić je istakla da trenutne vladajuće strukture u BiH ne mogu savladati ove izazove, jer su sami generatori istih.

- Retrogradne političke strukture i u FBiH i u RS su visokokorumpirane, a politički preživljavaju na osnovu lažnog patriotizma, galame, svađe i dizanja tenzija. Odluka koju je donio Valentin Incko bila im je poklon, jer su na taj način stvorili klimu haosa u kojoj oni najbolje plivaju i u kojoj se dogovaraju. Potrebno je prevazići krizu izazvanu spornom odlukom, ali za to treba postojati spremnost i vladajućih faktora iz FBiH, da se iznađe rješenje koje je prihvatljivo i za RS. Koliko god njima odgovarala trenutna politička klima, vladajuća BH koalicija SNSD-SDA-HDZ, mora početi da razgovara o rješavanju ovog pitanja, jer odgovornost za to leži prvenstveno na vlasti - rekla je Trivić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.