ANALIZIRAMO

Šta stoji iza smanjenja pondera Kantonu Sarajevo: Osveta SDA glavnom gradu

Raspodjela se ne određuje na osnovu naplate poreza . Od 13 zastupnika koji su predložili izmjene njih čak sedam iz SDA

Zildžić: Inicirao drugačiju raspodjelu. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

27.1.2022

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Izmjena ovog zakona podrazumijeva drugačiju raspodjelu javnih prihoda kantonima, a što se prije svega odnosi na smanjivanje pondera Kantonu Sarajevo da bi se omogućili veći prihodi drugim kantonima. 

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Salko Zildžić pokrenuo je inicijativu za usvajanje Zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine 5. februara 2021., a u konačnici je usvojena 24. januara 2022., sa 62 glasa za, osam protiv i pet suzdržanih.


Tuđi račun

Podsjetimo, inicijativa o ukidanju pondera 2 za Sarajevo pokrenuta je u Tuzlanskom kantonu još 2014. godine. Glavni argument koji su u Parlamentu FBiH zastupali i oni koji su podržali ovaj zakon je da kroz sistem preraspodjele Sarajevo, navodno, živi na račun drugih kantona i uzima više novca nego što uplaćuje.

Kako je rečeno, Zakon o pripadnosti javnih prihoda na teritoriji Federacije BiH od svog usvajanja je “nepravedan i štetan po građane drugih kantona. Njime je utvrđeno da se prihodi Kantona Sarajevo, bez posebnog obrazloženja, uvećavaju za koeficijent dva (2), odnosno od 2015. godine za 1,9658, nauštrb drugih kantona”.

Ipak, problem je što se raspodjela ne određuje na osnovu naplate poreza, pa da bi tvrdnja o tome da Sarajevo živi na račun drugih imalo utemeljenje.

U članu 9. Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine navodi se kako se pojedinačno učešće kantona u raspodjeli prihoda vrši na osnovu formule koja se zasniva na broju stanovnika u kantonu, površini kantona, broju učenika u osnovnom obrazovanju i broju učenika u srednjem obrazovanju.

Razlog zašto je Kanton Sarajevo uopće prvobitno dobio veći ponder je taj što se ispostavilo da se u ovom kantonu naplaćuje daleko više poreza nego u ostalima te su se kroz veći ponder nastojale ispraviti ove nepravde.


SDA prednjačila

Način raspodjele prihoda. Screenshot

Tako, primjerice, prema budžetu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, prihodi od indirektnih poreza (PDV) iznose 202.322.368 KM, a prema nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2021. godinu, prihodi od indirektnih poreza iznose 441.238.469 KM, dakle više nego dvostruko u korist Sarajeva.

Ipak, postavlja se pitanje zbog čega je, gotovo deset godina od početka takve inicijative, tek sada u 2022. usvojena odluka o smanjenju pondera Sarajevu. Mnogi to tumače kroz činjenicu da SDA, u godinama u kojima je vladala Sarajevom, nije željela smanjivati budžetska sredstva ovom kantonu, dok su sada, nakon gubitka vlasti, odlučili da se osvećuju glavnom gradu. U tome je nedvosmislen bio i zastupnik SDA Zildžić, koji je doslovno rekao:

- Mi smo ovo uradili kako bismo zaustavili rapidan rast Kantona Sarajevo.

Kome je najviše bilo u interesu da u ovom trenutku dođe do oduzimanja Kantonu Sarajevo oko 90 miliona KM, koliko će godišnje izgubiti smanjenjem pondera, pokazuje i činjenica da je od 14 zastupnika koji su predložili izmjene njih čak osam iz SDA.


Žestoke reakcije

Odluka o promjeni pondera Kantonu Sarajevo naišla je na žestoke reakcije političara iz ovog kantona. SDP-ov Irfan Čengić kazao je da „vlade koje su bile nesposobne da sa 150 miliona KM osiguraju prava svojim građanima sigurno neće ni sa 10-20 miliona“, ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je kako, i pored namjere, „neće zaustaviti rast Kantona Sarajevo“, dok je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao da je ovo “loša terapija za ispravnu dijagnozu”.


Vlada FBiH protiv

Zanimljivo je da je protiv usvojenih izmjena istupila i Vlada FBiH, sa SDA-ovim Fadilom Novalićem na čelu.

- Spomenuto uputstvo donosi se godišnje, kako i sam zakon zahtijeva, što predlagač nije uzeo u obzir, stoga bi provedba zakona donošenjem prijedloga zakona u ovakvom tekstu dovela do nejasnoća u primjeni i donošenju novog uputstva za 2022. te time i nemogućnost Federalnom ministarstvu finansija da provede zakon i ispoštuje zakonom utvrđene obaveze - obrazložili su u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.