MANIFESTACIJE

Danas obilježavanje Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih operacija narodnooslobodilačke borbe

Ona će biti organizovana u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite, a organizuju je Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS. Bit će ograničen broj sudionika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva

E. Ć.

S jednog od ranijih obilježavanja

Foto: Arhiv


Godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, će biti obilježena danas prigodnim programom.

Krenut će se sa lokacije Brezovača prema Velikom Polju

Ona će biti organizovana u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite, a organizuju je Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS. Bit će ograničen broj sudionika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Centralna svečanost i program bit će upriličeni kod Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju na planini Igman te položeno cvijeće. Za sudionike je planiran je zajednički ručak (grah) na više lokacija i čaj. 

Kolona sudionika bit će razuđenija ove godine, a krenut će sa lokacije Brezovača prema Velikom Polju na Igmanu. Usput će položiti cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Pripadnici brigade pješačili 17 sati

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

NA VRH

Podijeli članak na