REFORME IZBORNOG ZAKONA

Ajhorst i Palmer o pregovorima u Neumu: Veoma konstruktivni razgovori, ostvaruje se napredak

Ostajemo i dalje umjereni optimisti da će se nastaviti sa radom u pronalaženju rješenja, rekla je Ajhorst

Piše: Alisa Čengić

29.1.2022

Angelina Ajhorst i Metju Palmer - Avaz
Metju Palmer - Avaz
Metju Palmer - Avaz
Angelina Ajhorst i Metju Palmer - Avaz
Angelina Ajhorst - Avaz

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer (Matthew) i medijator Evropske unije Angelina Ajhorst (Eichhorst) obratili su se medijima nakon sastanka sa bh. političarima u Neumu.

Ajhorst i Palmer su se obratili medijima, a bili su složni da je napravljen pomak.

- Može se reći da svi politički subjekti koji su ovdje u Neumu prisutni sve ove dane su pokazali izuzetnu konstruktivnost, a vjerujemo da tome i sami možete biti svjedoci. Možemo također svi biti svjedoci jednog ozbiljnog angažmana koji smo vidjeli od političkih subjekata. 



Pitanja su teška i zahtjevat će vrijeme

Nažalost, sada nemam više informacija koje vam mogu dati, a razlog za to je da ostavimo vremena političkim subjektima da razgovaraju o ovim pitanjima, a onda da vam se i sami obrate. Opredjeljenje je svakako tu, prisutno je. Ostajemo i dalje umjereni optimisti da će se nastaviti sa radom u pronalaženju rješenja, rekla je Ajhorst.

- Hvala na prilici da se i danas obratimo. Uradili smo dosta dobrog posla. Pogotovo mi je drago reći i zadovoljni smo kvalitetom posla koji je urađen od strane grupe koja radi na integritetu izbornog procesa. Iskoristio bih priliku da se zahvalim i Kancelariji za demokratiju i ljudska prava pri OSCE-u što su ustupili neke od svojih najboljih eksperata da nam pomognu u ovom procesu.

- Korak po korak, napredak ide. Što se tiče cijele diskusije o izbornoj reformi i na tom polju se odvijaju razgovori. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu, ali svakako pitanja su teška i zahtjevat će vrijeme. Mislim da je svima jasno da, kako bi se udovoljilo presudama Evropskog suda za ljudska prava, bit će neophodno da se izvrše izmjene u Ustavu, a to nije jednostavan proces.

- Isto tako diskusija i o izbornom modelu, kao i funkcionalnosti institucija na nivou FBiH je nešto što zahtjeva naporan i temeljit rad da bi se pronašlo rješenje. Kako bismo priveli ove razgovore i riješili ova pitanja na uspješan način, SAD i EU ostaju predani partneri domaćim akterima - istakao je Palmer.

Način na koji su funkcionisali razgovori s bh. političarima

Palmer je objasnio na koji način su funkcionisali razgovori sa bh. političkim liderima.

- Vidite, mi nemamo konkretan prijedlog o kojem se ovdje razgovara. Mi intenzivno radimo sa domaćim akterima već četiri, pet ili šest mjeseci na analiziranju i diskusiji o svim idejima i svim pitanjima koja postoje na njihovoj strani, a koji izazivaju određenu dozu zabrinutosti. Tu smo da radimo zajedno s njima kako bismo došli do prijedloga koji bi odgovarao svima i koji bi predstavljao adekvatno rješenje - objasnio je Palmer.

- Fokusirani smo na ono što se dešava ovdje danas i predani smo da do kraja dana radimo sa predstavnicima stranaka i da završimo posao koji smo stavili pred sebe - dodao je.

Na pitanje da li očekuje da se rješenje donese sutra, Ajhorst je kazala da je kolega Palmer rekao da su fokusirani na ono što se dešava danas, te da očekuju da će biti ostvaren napredak, ali da treba biti na umu da se po prvi put imaju u ovakvom formatu političari koji ovako razgovaraju. Istakla je da se ide korak po korak, te se nada da će do kraja dana imati nešto konkretnije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.