IZBORNA REFORMA

Iz State Departmenta i EU Delegacije za "Avaz": Palmer i Ajhorst će se vratiti u BiH ako bude napretka u pregovorima

U ovom trenutku nemamo nikavu najavu putovanja za gospodina Palmera, rekli su nam iz State Departmenta

Ajhorst i Palmer. Avaz

Piše: H. J. I.

14.2.2022

Krajem prošle sedmice održan je nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona na poziv predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića

Kada je u pitanju ponovni dolazak Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angeline Ajhorst (Angelina Eichhorst), iz Delegacije EU su za "Avaz" rekli da je ona spremna da se vrati u BiH ako bude napretka u pregovorima. 

- Ohrabrujuće je vidjeti da političke stranke u Bosni i Hercegovini nastavljaju pregovore o ustavnoj i izbornoj reformi. Nastavit ćemo da pružamo podršku procesu i omogućimo pregovore kad to bude potrebno. Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Ajhorst izrazila je spremnost da se vrati u BiH, ukoliko bude dovoljno napretka u pregovorima ka održivom i trajnom sporazumu o ustavnoj i izbornoj reformi usklađenu sa standardima i vrijednostima EU - rekli su nam iz Delegacije EU. 


Kako nezvanično saznajemo iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora, ako Ajhorst bude dolazila, to će biti sljedeće sedmice.

Iz State Departmenta su nam kratko odgovorili da u ovom trenutku nemaju novih informacija o mogućim putovanjima Specijalnog izaslanik SAD za izbornu reformu Metjua Palmera (Matthew).

- U ovom trenutku nemamo nikavu najavu putovanja za gospodina Palmera - rekli su nam. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.