VAŽNA PORUKA IZ VAŠINGTONA

Januarske diskusije u Neumu predstavljaju osnovu stranama i ohrabrujemo lidere da nastave dijalog

Podrška da svaki građanin ima pravo da bira i bude biran, pregovaračkim naporima Palmera i reformama u BiH

Stejt Department. AGENCIJE

Avaz.ba / NAP.ba

11.2.2022

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju da u BiH svaki građanin ima pravo birati i biti biran, poručeno je iz Stejt Departmenta. 

Pregovori o bosanskom izbornom zakonodavstvu uz posredovanje SAD i EU su u ćorsokaku. Mnogi politički stručnjaci i analitičari ocjenjuju da je jedan od razloga neuspjeha nedostatak jasne strategije reforme američke administracije. 

- Kao što je državni sekretar Entoni Blinken (Antony) napomenuo u svom pismu Predsjedništvu BiH prošlog proljeća, sada je vrijeme da se fokusiramo na osnovne, ali smislene i ostvarive reforme vladavine prava, izborne i ekonomske reforme. Sjedinjene Države, EU i drugi partneri u međunarodnoj zajednici podržavaju Bosnu i Hercegovinu (BiH) u njenim naporima da osigura da svi njeni građani mogu glasati i kandidirati se na izborima bez diskriminacije - naveli su iz Stejt Departmenta za Patriju.




Borba protiv korupcije

Iz Stejt Departmenta su dodali da su zajedno sa OSCE-om, ujedinjeni u podršci pravovremenom usvajanju i provedbi ključnih tehničkih reformi u BiH koje su neophodne kako bi se osiguralo da izborni ishodi istinski odražavaju volju naroda Bosne i Hercegovine.

- Sporazumi na kraju zahtijevaju političku volju uključenih strana, a nikakvo posredovanje ne može donijeti uspjeh ako političari nemaju dovoljno povjerenja jedni u druge da naprave kompromise u dobroj vjeri u širem interesu zemlje. Vjerujemo da januarske diskusije u Neumu predstavljaju osnovu stranama za dalje razgovore i ohrabrujemo lidere da nastave dijalog radi deeskalacije političkih tenzija i poboljšanja funkcionalnosti institucija BiH.

Reforme za poboljšanje integriteta izbora su također od suštinskog značaja za održavanje povjerenja birača i suzbijanje izbornih prevara. Očekujemo od svih stranaka da se bore protiv korupcije i da podrže donošenje zakona u tom smislu u Parlamentu - poručeno je iz Stejt Departmenta, piše NAP.

Podrška Palmeru

Dodali su da su insistirali da izabrani i imenovani dužnosnici ispunjavaju svoje obaveze i provode ključne izborne, ekonomske i reforme vladavine prava kroz institucije BiH.

- Žalimo što više od deset godina nakon presude Sejdić-Finci još nisu usvojene ustavne promjene koje bi omogućile svim građanima BiH da se kandiduju za najviše funkcije u zemlji. Ovaj neuspjeh nije u skladu sa odabranim putem BiH u EU.

Tokom protekle godine, naši razgovori sa stranačkim liderima, civilnim društvom i zvaničnicima u institucijama BiH imali su za cilj izgraditi političku volju neophodnu za postizanje sporazuma da se krene naprijed s reformama koje bi poboljšale kvalitet demokratije u BiH i pomogle da se izbori vjerodostojno provode i da rezultati odražavaju volju ljudi - navode iz Stejt Departmenta.

Glasnogovornik Stejt Departmenta je prokomentarisao ulogu Palmera poziciju samog Palmera, oko kojeg je javnost u BiH podijeljenja.

- Metju Palmer (Matthew) nastavlja biti angažiran na ovim pitanjima, pomažući okupljanju stranaka za rješenje u skladu sa demokratskim principima oko kojih se sve političke stranke u BiH mogu složiti. State Department u potpunosti podržava njega i njegov rad u ovoj oblasti. 

Interesi građana

Iz Stejt Departmenta za Nap vezano za krizu u Ukrajini, te povezanost tamošnjih događanja sa Zapadnim Balkanom i Bosnom i Hercegovinom kažu:

- Sjedinjene Države su nepokolebljive u svojoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Kao što smo mnogo puta rekli, ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja prijetnju ne samo Ukrajini, već i Evropi i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima. Istovremeno i paralelno, djelovanje Rusije na Zapadnom Balkanu, uključujući zlonamjerne cyber aktivnosti, širenje dezinformacija i korištenje energetskih tokova kao alata za političku manipulaciju, podriva podršku za evropske integracije regiona.

Oni također narušavaju političku volju za demokratskim reformama, obeshrabruju javnost da zahtijeva transparentnost i vladavinu prava i na kraju smanjuju mogućnosti za održiv ekonomski razvoj i prosperitet u regionu.

Dodaju da interesi građana BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, aspiranata za članstvo u EU, najbolje se zadovoljavaju učvršćivanjem demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedničkim demokratskim vrijednostima i zajedničkoj budućnosti.

Na pitanje je li odgovor na sve veći utjecaj Rusije, ali i krize unutar BiH brzi prijem naše države u NATO, glasnogovornik State Departmenta kaže: 

- Pravo suverenih nacija da biraju svoja partnerstva i saveze je ključni princip evropske sigurnosti i s njim su se složile i potvrdile mnogo puta tokom godina Sjedinjene Države, Rusija i sve druge zemlje u transatlantskoj zajednici. Ovo je američka politika danas i ostat će politika SAD-a u budućnosti. Partnerstvo NATO-a sa BiH je pitanje samo za BiH i 30 NATO saveznika. Kao NATO saveznik, želimo da vidimo da se to partnerstvo jača kroz proces Programa reformi. 

NATO-ova vrata BiH ostaju otvorena, ali BiH mora napredovati u ključnim reformama i ispuniti NATO standarde. Sjedinjene Države su spremne podržati BiH u njenim naporima da to učini - kaže se u izjavi za Patriju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.