SKUPŠTINA KS

Ministar Čičić o ponderu 2: Ne želimo da ovaj zakon dođe na nivo političke trgovine

Nije dobro da se takve odluke donose sa velikim nabojem emocija. Možemo čuti vapaj, posebno iz TK, da je njima učinjena nepravda i da je izvor tog problema KS - rekao je Forto

Davor Čičić. Screenshot

Piše: S. Spahić

1.2.2022

U toku je 22.  hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajeva. Tema hitne sjednice je usvajanje izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda Federacije BiH kojim se ukida ponder 2 za Kanton Sarajevo. Tim povodom se obratio Davor Čičić, ministar finansija Kantona Sarajevo.

- Ministarstvo je učestvovalo u javnim raspravama u oba doma parlamenta. Zakon je pogrešan, pristup je nakaradan i nestručan. Morala se uraditi fiskalna procjena zajedno sa drugim nivoima vlasti da bi se izvršila procjena uticaja na druge nivoe vlasti. Time se trebalo procijeniti koliko dobijaju drugi kantoni, a koliko gubi Kanton Sarajevo - kazao je.

Čičić je rekao da u obrazloženju izmjena se navodi da nema više potrebe da KS dobija poseban koeficijent jer su ratne štete sanirane, iako u ovom zakonu iz 2006. godine to nije bio razlog ovakve podjele, nego tzv. "historijski model", koji se odnosi na učešću Sarajeva u porezu na promet.

- Smatramo da Ministarstvo finansija FBiH na osnovu stručnih studija jedino može sačiniti novi model raspodjele javnih prihoda zasnovan na ekonomskom modelu, solidarnosti i transparentnosti. Pozivamo da se napravi stručna radna grupa koja bi učestvovala u formiranju novog zakona, jer je ovaj zastario.

Zaključio je Čičić time da ne želi da ovaj zakon dođe na nivo političke trgovine i da ako se bude na ovaj način radilo da će se doći do trenutka kada svaki kanton traži neke svoje pondere.

Nakon toga se obratio premijer KS Edin Forto.

- Nije dobro da se takve odluke donose sa velikim nabojem emocija. Možemo čuti vapaj, posebno iz TK, da je njima učinjena nepravda i da je izvor tog problema KS. Ne možete iz ovako kompleksnog zakona samo izvaditi jednu brojku, pretvorite u drugu i kažete to sad vama odgovara. Ne mogu se na taj način raspodijeliti sredstva kantonima, općinama i gradovima - poručio je Forto



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.