EU MORA POMOĆI

Vesna Pusić, bivša šefica diplomatije Hrvatske: BiH su potrebni sposobni političari

Kaže da je jedini interes trojice etničkih lidera u BiH dobiti Izborni zakon koji će im garantirati dugoročni ostanak na vlasti

Pusić: Potreban Izborni zakon koji će štititi prava svakog čovjeka. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.2.2022

Bosni i Hercegovini je potreban Izborni zakon koji će garantirati prava svakog građanina, istovremeno štititi i kolektivna prava etničkih, ali i drugih diskriminiranih grupacija u društvu. Kazala je ovo u razgovoru za „Avaz“ Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske. 

Interes čovjeka

Komentirajući pregovore o reformi Izbornog zakona, ona dodaje da se koplja lome oko tobožnje maksimalne zaštite kolektivnih prava etničkih grupa, uz potpuno ignoriranje prava i interesa čovjeka, bez obzira na to kojoj grupi pripadao.

- Štitim hrvatski (bošnjački, srpski) narod, ali me nije briga ni za jednog Hrvata (Bošnjaka, Srbina) ponaosob. Trojica etničkih lidera u BiH su prilično suglasna u tom svom stavu, a međunarodna zajednica bi tu mogla ići linijom manjeg otpora. To je u ovom trenutku najveća opasnost - kazala nam je Pusić.

Činjenice da Dejtonski sporazum i Ustav nisu evoluirali u mirnodopski te da BiH ni do danas nije postala funkcionalna država naša sagovornica smatra tragičnima.

Kaže da je jedini interes trojice etničkih lidera u BiH dobiti Izborni zakon koji će im garantirati dugoročni ostanak na vlasti i omogućiti da se ne postavljaju pitanja korupcije i bogaćenja.


Pokazali interes

Dodikovo ponašanje imalo je i dobru posljedicu, jer je privuklo pažnju međunarodne zajednice, dovelo do sankcija SAD, ali i vrlo pozitivnog interesa Velike Britanije za BiH.

- Međunarodna zajednica, nakon dugo godina ignoriranja BiH, ponovno pokazuje interes i spremnost da pomogne institucionalnom jačanju i stabilizaciji BiH. Ironija sudbine je da su Dodikovi ekscesi uvelike potaknuli taj ponovno probuđeni interes - istakla je Pusić te dodala da je ovo ključni trenutak u kojem BiH mora pokazati da ima i političare sposobne da o BiH razmišljaju kao o državi.


Stranke u sukobu

Komentirajući politiku susjeda, Pusić kaže da se BiH u posljednjih 30-tak godina dosta napatila zbog njih, ali da danas može i mora formulirati vlastitu politiku i razvojni put. Glavna zadaća je izgradnja bh. društva, a važnu ulogu u tom procesu imaju kultura, nauka, sport, mediji, obrazovanje.

- To nije laka zadaća, ali nije ni nesavladiva. Ne radi se tu o ogromnim brojevima, ali je nužna smišljena, ciljana akcija. Bh. društvo iznjedrit će i bosanskohercegovačku politiku. Mislim da se treba, koliko je to moguće, što manje obazirati na susjede. Oni nisu nikakvi garantori Dejtonskog sporazuma, nego potpisnici, kao stranke u sukobu - kazala je Pusić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.