RAZGOVOR ZA AVAZ

Dramatično upozorenje premijera USK Mustafe Ružnića: MUP može funkcionirati još nekoliko dana, onda ćemo morati parkirati sva vozila

Kako ja sad da pošaljem policiju na intervenciju kada nemam vozila, kako da provedem neku sitnu nabavku, kako da nešto platim..., kazao je premijer Ružnić

Ružnić: Doći će do kraha, narušit će se sigurnosni sistem, pa onda i ostalo, jedno po jedno. Anadolija

Piše: N. Ajnadžić

3.2.2022

Ono što sam govorio i zastupnicima u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) posebno opoziciji da ta trenutna politička kriza, koja je nastala na području Unsko-sanskog kantona, ne treba prerasti u krizu institucija. 

Ovo je za "Avaz" izjavio premijer USK Mustafa Ružnić naglasivši da se upravo to desilo.

- Predloženi budžet u formi prijedloga nije prošao na prvoj Skupštini koja je bila u prvoj sedmici januara, niti je prošao finansijski plan Zavoda za osiguranje. Raspravljano je u formi nacrta, budžet je vraćen Vladi kantona da se ponovo pripremi.

Paralelno sa slanjem prijedloga budžeta, poslali smo i odluku o prijevremenom finansiranju. Poslije te radne, sazvana je vanredna sjednica na kojoj nije došlo do pojavljivanja većine zastupnika iz opozicije, dok je došla cijela pozicija. Kvoruma nije bilo.

Nema niti jednog fukcionalnog dijela

Potom je sazvana druga odnosno treća sjednica u januaru gdje se raspravljalo o odlukama o privremenom finansiranju USK, Zavoda za zdravstveno siguranje i Službe za zapošljavanje - kazao je Ružnić.

Dodao je da odluke o privremenom finansiranju Kantona i Službe nisu dobile potrebnu većinu.

- Od jučer (prekjučer, op.a.) smo zvanično ušli u finansijsku blokadu institucija. To nije samo finansijska blokada, svi su stali s radom odnosno institucije ne mogu funkcionirati. Narušena je ustavnost USK zbog takvog ponašanja i neusvajanja odluke o privremenom finansiranju koja je zakonskog karaktera i koju su zastupnici dužni da usvoje ukoliko se ne usvoji redovni budžet.

Danas (jučer, op.a.) sam pozvao ministarstva. Suzili smo krug kada su u pitanju određene aktivnosti. Usmjerili smo sve snage, ono što smo imali od raspoloživih kapaciteta, na Ministarstvo unutrašnjih poslova. Da oni mogu funkcionirati, a to je na nekih od 5 do 7 dana. Tog momenta moramo parkirati sva vozila MUP-a, moramo stati.

Tu nisu samo u pitanju plaće državnih službenika i namještenika. Bilo koja radnja poput plaćanja režija staje, sve staje. Jednostavno nema niti jednog fukcionalnog dijela kada su u pitanju institucije - istakao je premijer.

Nada se rješenju krize

Naglasio je da je to najveći problem te da je USK jedini takav primjer u BiH.

- Vidite šta se i Federaciji desilo, ali su svi jednoglasno podržali odluku o privremenom finansiranju jer su svjesni da je to zakonska obaveza. Mi se politički možemo dogovarati godinama i možemo se neslagati. Ali ne smijemo političku krizu pretvoriti u krizu institucija. Tada smo udarili na Ustav. On zahtjeva nesmetano funkcioniranje institucija.

Kako ja sad da pošaljem policiju na intervenciju kada nemam vozila, kako da provedem neku sitnu nabavku, kako da nešto platim... Prema ovome mi možemo plaćati samo kreditne stvari. Sve je to dovedeno u blokadu i to može trajati. Doći će do kraha. Narušit će se sigurnosni sistem, pa onda i ostalo, jedno po jedno - naglasio je Ružnić.

Kada je u pitanju migrantski dio, kazao je da je to poprilično uređeno.

- Možemo reći da se uspješno upravlja migrantskom krizom. Međutim, kako bude lijepo vrijeme dolazilo taj migrantski val će porasti. - rekao je premijer Ružnić dodavši da se to može narušiti.

Naglasio je da se nada rješenju krize i dobrom odgovoru.

- Obratio sam se OHR-u, ovlastila me Vlada, da presjeku ovu situaciju. Možda nezahvalan potez, ali moramo tražiti rješenje. Odgovor je jasan, bez rasprave odluke o privremenom finansiranju se moraju donijeti jer su one zakonskog karaktera - zaključio je Ružnić.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.