SAOPĆENJE

SDA: Usvajanjem entitetskog zakona o VSTV-u Dodik stavlja pravosuđe pod svoju kontrolu

Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum, poručili su

Niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage državne zakone. AVAZ

A. O.

3.2.2022

Iz SDA su rekli da saglasnost Vlade RS-a na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i upućivanje u parlamentarnu proceduru na entitetskom nivou predstavlja do sada najozbiljniji nasrtaj vlasti entiteta RS na ustavnopravni poredak BiH.

Kako kažu iz ove stranke, ukoliko Narodna skupština RS-a usvoji ovaj zakon, SDA će putem ovlaštenih predlagača uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojom će osporiti ustavnost entitetskog zakona.

- Dodik želi svesti pravosudni sistem na entitetski nivo i staviti ga pod svoju kontrolu kako bi se zaštitio od odgovornosti za korupciju i kriminalne aktivnosti - kažu iz SDA.


Niži nivoi vlasti

Dodali su da niži nivoi vlasti i njihovi parlamenti nemaju mogućnost stavljati van snage ili mijenjati važeće državne zakone.

- Svaki takav pokušaj formiranja parainstitucija, predstavlja direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum. Dok nešto blažom retorikom pokušava odobrovoljiti međunarodne predstavnike, Dodik i SNSD istovremeno nastavljaju sa sepratističkim potezima, kojima se konačno mora stati u kraj - dodaju iz SDA.


Započete sankcije

Pozvali su pravosudne institucije Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima, što prije procesuiraju i sankcioniraju sve odgovorne za ovaj nasrtaj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, kao i da konačno pokrenu procese koji se odnose na korupciju.

- Od State Departmenta očekujemo da prošire i konkretiziraju već započete sankcije, a zemlje članice Evropske unije da se pridruže sankcijama SAD-a kako bi spriječili dalje podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji - zaključuju iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.