SUTRA SJEDNICA

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH: Usaglašavanje nekoliko prijedloga zakona i inicijativa

Kolegij će pokušati usaglasiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH. Avaz

Fena

3.2.2022

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za sutra trebali da pokušaju usaglasiti tačke dnevnog reda koje su razmatrane na današnjoj sjednici Doma, a koje su zbog nedostatka entitetske većine iz RS upućene Kolegiju na usaglašavanje.

Kolegij će pokušati usaglasiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se uređuju pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Pokušat će se usaglasiti i o zahtjevu poslanika Damira Arnauta da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ograničava visina otpremnina za odlazak u penziju kad su u pitanju izabrani i imenovani zvaničnici - ministri, poslanici i direktori.


Kolegij će usaglašavati i zahtjev poslanica Mirjane Marinković-Lepić i Aide Baručije da se po hitnom postupku razmatra Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, kojim se predviđa da jedan od roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ima pravo raditi polovinu punog radnog vremena, u slučaju da je u pitanju samohrani roditelj ili ukoliko su oba roditelja zaposlena, pod uvjetom da dijete nije smješteno u instituciju socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene institucije.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH također će biti predmet usaglašavanja Kolegija. Predloženim zakonom pooštravaju se sankcije za uništavanje saobraćajnih znakova na način da se znak uništi farbanjem ili na drugi način prekrivanjem jednog od dva pisma, ćiriličnog ili latiničnog.

Kolegij će se pokušati usaglasiti o nekoliko poslaničkih inicijativa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.