PREDSJEDNIK POMAK-A

Šuhret Fazlić za "Avaz": Apsurdno je da vlast u Unsko-sanskom kantonu optužuje opoziciju za krizu

Apsurdno je da umjesto pokušaja pronalaska većine ili podnošenja ostavke oni prebacuju odgovornost na opoziciju, koju čine SDA, POMAK, Naša stranka i dva nezavisna zastupnika, rekao je

Šuhret Fazlić. Arhiv

Piše: S. Spahić

8.2.2022

Kriza u Unsko-sanskom kantonu prisutna je već dugo, jer već dvije godine ne postoji stabilna skupštinska većina. Čini se da je kriza sada kulminirala, jer budžet nije usvojen, a jučer nije izglasano ni privremeno finansiranje. Ovaj kanton se sada nalazi u finansijskoj blokadi, jer bez usvajanja privremenog finansiranja nema isplate januarskih plata budžetskim korisnicima.

Tim povodom za portal "Avaza" situaciju u ovom kantonu je prokomentarisao Šuhret Fazlić, predsjednik PoMAK-a i gradonačelnik Bihaća. 


Kriza je došla do vrhunca

-Evidentno je da je kriza u Unsko-sanskom kantonu došla do vrhunca. Činjenica je da je Vlada sačinjena od ministara iz NES-a (nekadašnja A-SDA) i SDP-a, te da oni snose odgovornost za ovu situaciju. Način upravljanja kantonom, a naročito u zadnje dvije godine, nanosi direktnu štetu kantonu i budžetskim korisnicima. U tom kontekstu gledam i to što budžet i privremeno finansiranje nisu usvojeni - rekao je Fazlić.

Smatra da je problem što se vladajuća većina bavi osiguravanjem 16. glasa, različitim aranžmanima i privatnim ministrima, umjesto da se bave suštinskim i reformskim stvarima za ovaj kanton.



Nastavak saradnje sa SDP-om

- Kako će se riješiti kriza ne znam, ali šteta je evidentna. Ponudili smo određena rješenja, a to je odlazak NES-a iz vlasti, a nastavak saradnje sa SDP-om. Nije usvojeno privremeno finansiranje, pa je ovo situacija u kojoj ništa ne funkcioniše i za to je odgovorna skupštinska većina. Apsurdno je da umjesto pokušaja pronalaska većine ili podnošenja ostavke oni prebacuju odgovornost na opoziciju, koju čine SDA, POMAK, Naša stranka i dva nezavisna zastupnika. To nije pošteno, ni principijelno - zaključio je Fazlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.