MNOGO PITANJA U IGRI

Sitarski o odluci NSRS: Radikalni potezi koji sada mogu dovesti do produbljivanja blokada

Pozitivno je, na neki način, što ta odluka nosi vremensku oročenost primjene

Sitarski: Kako usaglasiti stavove oko nekih tema. Avaz

Piše: M. Sm.

10.2.2022

Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička pitanja u Mostaru, kazao je, komentirajući to što je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kako nije dobro da vladajuća većina na bilo kojem nivou donosi unilateralne odluke.

- Time se samo, sa neke druge ili treće strane, hrane, također, neki radikalni ili unilateralni potezi koji sada mogu dovesti do produbljivanja blokada. U toj odluci je, možda, na neki način, pozitivno to što ona u sebi nosi neku temporalnost, vremensku oročenost primjene, čime može da se ostavi prostor za neke dodatne pregovore - kaže Sitarski.


Jer, kako dodaje, mnogo je pitanja u igri istovremeno, konkretno, kako navodi, kada su u pitanju odnosi Republike Srpske i stranaka sa centralom u Sarajevu. Smatra da je cijela priča , uz entitetske nadležnosti koje RS sebi sada vraća ili što bi neki rekli oduzima od nivoa BiH, uvezana s pitanjem Zakona o zabrani genocida i novopredloženog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocida.

- Ako bi se o tim temama postigla neka saglasnost, mislim da je to nešto oko čega bi se svi mogli složiti i da bi to moglo da relaksira odnose o ostalim pitanjima . Ne preostaje mi ništa drugo nego izraziti nadu da će se postići saglasnost oko nekih stvari koje su opšte poznate, a to je da su krivice indvidualne, ali i da su, također, neporecive onda kada su presuđene-govori Sitarski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.