GODIŠNJICE

Đulić: Mostar jeste oslobođen od fašizma prije 77 godina, ali je neofašizam proklijao

Položeno cvijeće pred biste heroja i brojna spomen-obilježja

Danas u Mostaru: Odata počast. M. Smajkić

Piše: M.Sm.

14.2.2022

Polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja i druga spomen-obiležja na brojnim lokacijama u Mostaru je danas obilježena 77.godišnjica osobođenja ovog grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Kako su poručili antifašisti, na ovaj način je odata počast i iskazan pijetet prema svim rodoljubima Mostara, koji su položili svoje živote u znak slobode i zajedničkog života, ali i multietničkog i slobodnog grada.



S današnjeg obilježavanja u Mostaru. M. Smajkić

- Mostar jeste oslobođen od fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali, nažalost, neofašizam je proklijao, izrastao, ojačao i ušao u sve organe vlasti. Mi, zapravo, danas u cijeloj državi, pa i u Mostaru živimo u jednom modernom neofašističkom društvu i zato je važno da smo ovdje danas - izjavio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Naglasio je da je ove godišnjice važno obilježavati, ne zbog komemoriranja prošlosti, već kako bi se pokušalo izvući nadahnuće iz onog što su tada mladi ljudi, građani Mostara i ove zemlje, kao i bivše države učinili, da bi iz tog njihovog napora, angažmana, odricanja ponešto naučili.



Sa obilježavanja u Mostaru. M. Smajkić

- Ako ostanemo u ovom, mi ćemo vječno biti robovi i sluge i, zapravo, će ova zemlja, ponavljam to kao papagaj, za vrlo skoro vrijeme biti jedan veliki starački dom i za neko vrijeme pustoš koju će naseliti neki drugi narodi. Zato,pokušavamo reći nadahnimo se onim što su činili naši prethodnici - kazao je Đulić.



Sa obilježavanja u Mostaru. M. Smajkić

S druge strane, i ovogodišnje obilježavanje oslobođenja Mostara u antifašističkoj borbi protječe u sjeni zločina nad hercegovačkim franjevcima. Sedam fratara su, kako se to iznosi, iz mostarskog Samostana izveli partizani i s mosta Hasana Brkića bacili u rijeku Neretvu.


- Ne znam šta se desilo tada i kako je stradalo sedam franjevaca. Ne vjerujem pojedincima, pogotovo, političarima koji politiziraju stradanje tih ljudi. Dakle,  postoje sudovi, tužilaštva i historijska nauka. Ako je do sada to bilo skrajnuto, evo 30 godina dio vlasti ili vlast u ovom Kantonu, koja je najglasnija u toj priči, zašto ne predaju dokumentaciju. 

Ja ih molim, dajte sve, jer ratni zločin ne zastarijeva, da stavimo tačku na to, koliko god to bilo strašno, ako se desilo tako kako se desilo, ja nemam razloga da sumnjam, ali relevantna struka to mora reći - poručio je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.