UPUĆEN NACRT DOKUMENATA

Sjednica Vijeća EU za vanjske poslove 21. februara: EU će sankcionisati Dodika tek kada implementira svoje zakone

U analizi dokumenta "think tenk" organizacije Democratization Policy Council (DPC) sa sjedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo štite politiku HDZ-a i SNSD-a

DPC: Stav EEAS-a pomaže politici Čovića i Dodika koji na sve načine pokušavaju opstruirati nadolazeće predsjedničke izbore. Avaz

E. Ć.

14.2.2022

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) pripremila je Nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup EU politike u Bosni i Hercegovini,  koji će se razmatrati na sjednici Vijeća Evropske unije za vanjske poslove 21. feburara.

U analizi dokumenta "think tenk" organizacije Democratization Policy Council sa sjedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo štite politiku HDZ-a i SNSD-a. DPC je na Twitteru objavio kako dokument, koji je predložilo EEAS, zagovara nastavak neuspjele politike.

- Opsjednutost EEAS reformom izbornog zakona očita je u cijelom radu; to je prvo konkretno pitanje koje se spominje, s neiskrenom i lažnom tvrdnjom da je 'ključno poboljšati funkcionalnost i povesti zemlju naprijed na putu ka EU - pišu iz DPC-a.



Kako su predstavljene treće države?

Iz ove organizacije tvrde da se u radu primijeti nedostatak analize, a navode da je to zbog interesa.

- EU je ponovo propustila priliku za poštenu reviziju politike, što jasno pokazuje opsjednutost EEAS reformom izbornog zakona. Rad je zamišljen kao sedativ državama članicama o kojih sve veći broj priznaje da je pogoršanje situacije u BiH izravna posljedica dugotrajnog neuspjeha politike EU - poručili su iz DPC-a.

Kada je riječ o trećim državama, u analizi su Srbija i Turska predstavljene kao konstruktivne, a za Hrvatsku je napisano da pomaže u usmjeravanju politike kao članice Evropske unije.

DPC tvrdi da Zagreb štiti predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a da stav EEAS-a pomaže politici Čovića i Dodika koji na sve načine pokušavaju opstruirati nadolazeće predsjedničke izbore.

Iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna razmotriti sankcije Dodiku

Iz Democratization Policy Council-a navode da su u prijedlogu EEAS-a, koji je predstavljen kao da teži jačanju demokratije u BiH, potpuno zanemareni oni koji su pokazali da im je u interesu građansko društvo i država, kao naprimjer apelanti koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava ili oni koji su davali konstruktivne prijedloge za izbornu reformu.

Također, naglašavaju kako je poziv na dijalog u državnim institucijama o pitanjima koja potpaljuju političke tenzije direktan alibi i pokriće Dodiku za otimanje državne imovine, odnosno ono što će BiH učiniti zemljom bez teritorije.

Iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna razmotriti sankcije Dodiku samo ako on bude implementirao nezakonite odluke. Isto tako, u prijedlogu dokumenta umanjuje se rizik od sukoba, citirajući predstavnike misije EUFOR-a te nastoje pomoći Dodiku da dobije koncesije, predsjedniku SNSD-a koji se imenom uopće i ne spominje.

- Države članice imaju odgovornost prema vlastitim građanima da se direktno suoče sa zajedničkim neuspjehom EU u BiH, umjesto da budu zavedene samoopravdavajućim i intelektualno neiskrenim podneskom EEAS-a - stoji u zaključku DPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.