KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE

AccuWeather objavio prognozu za proljeće: Grmljavinske oluje u maju donijet će mraz na Balkan

Tokom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Evrope, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća

AccuWeather objavio prognozu za proljeće za Evropu. Screenshot

Piše: E. Ma.

18.2.2022

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za Evropu. 

Tokom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Evrope, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki tlak nad zapadnom i srednjom Evropom odvratiti veliku većinu oluja s južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever. 

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavat će se s iznadprosječnim padavinama.

Obilje suhog vremena, sunca i topline očekuje područja od Pirinejskog poluotoka do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Iz AccuWeathera ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.


AccuWeather objavio prognozu za proljeće za Evropu. Screenshot

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija ispodprosječnih padavina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

Središte kontinenta može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, bez posebno dugih razdoblja vlažnog ili suhog vremena. Očekuje se da će padavine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

- Na ovom području imat ćete razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padaline zadržati na sjeveru kontinenta - naveli su iz AccuWeathera.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme.

To bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.