NEUSPJEŠNO DISCIPLINIRANJE

Prijateljima iz Ambasade Rusije: Udarati u našoj zemlji na bilo koga ne može biti vaša misija

Da nismo u svojoj zemlji, možda bismo i zahvalili ruskim prijateljima na tome što su spremni dozvoliti nam da mirno spavamo

Odgovori na prijetnje pokazuju kako slijedimo samo naš put. Arhiv

Piše: Nermin Demirović

18.2.2022

Nakon brutalnih prijetnji iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini koje su upućene „Dnevnom avazu“ putem zvaničnog redakcijskog e-maila, a nakon što smo to podijelili s javnošću i dobili veliku podršku bh. građana iz različitih sfera života, oglasili su se iz ambasade s porukom da „mirno spavamo“.

Da nismo u svojoj zemlji, možda bismo i zahvalili ruskim prijateljima na tome što su spremni dozvoliti nam da mirno spavamo, ali u njihovoj, posve sarkastičnoj reakciji zapravo su pokazali kako gledaju na stanje u Bosni i Hercegovini.


Praksa discipliniranja

U svojoj današnjoj reakciji Ambasada Rusije je izrekla nove prijetnje, možda ovoga puta nisu adresirane na „Dnevni avaz“, ali svakako se ponovo spominje da će se zadati udarac.

Ma koliko Rusija bila velika, a Bosna i Hercegovina mala, pitanja su ista. Prijatelji iz Ambasade Rusije, otkud vam pravo da u jednoj suverenoj zemlji zadajete udarce bilo kome? Makar to, po vama, bili cinici, lažovi i manipulatori, otkud vama pravo da im zadajete udarce?

Prijatelji iz Ambasade Rusije u BiH, svjesni smo da možda negdje postoji praksa discipliniranja medija putem „privatnih prepiski“, ali, ako išta možemo potvrditi, to je da „Dnevni avaz“ nikada nije podlijegao bilo kakvim pritiscima. Posebno nismo „slijepo slijedili“ upute „stranih cinika, lažova i manipulatora“.

Uostalom, naši odgovori na vaše prijetnje, prijatelji iz Ambasade Rusije u BiH, pokazuju kako slijedimo samo naš put, onaj probosanski put i tu nemamo nikakvu dilemu. Složite ćete se, da smo tako „mekani“, slegli bismo ramenima na vaše prijetnje.


Imamo našu stranu

Istina je, mi držimo našu stranu, baš kao što svi znaju da i vi imate stranu za koju se zalažete. Naša strana je Bosna i Hercegovina i svi njeni građani, a nadamo se da ćemo se uvjeriti da je i vaša.

Prijatelji, da vas podsjetimo na kraju, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata zemlja koja je mnogo patila i danas pati. Ovo je zemlja stradanja, zemlja koja još  treba podršku. Treba podršku i vaše zemlje, koja je, bez sumnje, velika sila i čiji narod ima dušu, a ovo posljednje naglašavamo bez trunke cinizma.

Vama, prijatelji iz Ambasade Rusije u BiH, da napomenemo da je ova zemlja, i pored svih svojih problema, mnogima liječila dušu. Malo više empatije, ljubavi i razumijevanja moglo bi zamijeniti prijetnje i uvjetovanja i imat će vam duša mnogo bolji osjećaj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.