SASTANAK U SARAJEVU

Podžić: Postoji volja i spremnost da se zaustavljeni proces prodaje viškova naoružanja konačno ubrza

U konstruktivnom razgovoru definirani su naredni zajednički koraci, da bi se proces pokrenuo na najbolji i najbrži način

Sa sastanka u Sarajevu. Ministarstvo odbrane BiH

Piše: E. Ma.

18.2.2022

Menaždment Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovinei vrh Oružanih snaga (OS) BiH danas su u Sarajevu razgovarali s entitetskim ministarstvima zainteresiranim za sudjelovanje u prodaji viškova naoružanja i vojne opreme OSBiH.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa zamjenicima Mirkom Okolićem i Mijom Krešićem, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Gojkom Kneževićem i Ivicom Jerkićem, sekretar MO BiH Muhamed Smajić te pomoćnici ministra Borislav Jezeraškić, Dženan Redžo i Miško Božićković sa ostalim saradnicima.


Nadležna ministarstva

Od strane predstavnika entitetskih ministarstava sudjelovali su ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević, savjetnik ministra energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Fuad Hadžimehmedović, direktor Federalne direkcije za namjensku industriju Zlatan Bilanović te vršilac dužnosti direktora Direkcije za promet naoružanja i vojne opreme RS Goran Ćosić.

Prema odluci Predsjedništva BiH pitanje viškova pokretne vojne imovine OSBiH može se riješavati uništavanjem, prodajom i doniranjem u interesu Bosne i Hercegovine. Na početku radnog sastanka ministar Podžić je pozdravio činjenicu kako među sudionicima sastanka postoji volja i spremnost da se već dugo godina zaustavljeni proces prodaje viškova naoružanja konačno ubrza, kako bi finansijsku korist imalo i MO BiH, ali i nadležna entitetska ministarstva.


Konstruktivni razgovori

Na sastanku su analizirani dosadašnji izazovi u prodaji viškova naoružanja i vojne opreme. U konstruktivnom razgovoru definirani su naredni zajednički koraci, da bi se proces pokrenuo na najbolji i najbrži način, sukladno odlukama Predsjedništva BiH i Dobojskim sporazumom, koji tretira raspolaganje pokretnom vojnom imovinom i njezinim viškovima u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.