ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Jugoslavija se raspala zbog koncepta građanske države koji se sada zagovara za BiH

On je rekao kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa

Gordan Grlić Radman. Agencije

E. Ć.

19.2.2022

Bivša država raspala se upravo zbog takvog narativa koji zagovaraju bivši hrvatski predsjednik Mesić, Bogićević i Tupurkovski, rekao je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

- Jugoslavija se raspala upravo zbog koncepta građanske države koji se zagovara za Bosnu i Hercegovinu, kazavši kako su hrvatske vlasti uspjele osvijestiti međunarodnu zajednicu o štetnosti tog pristupa.



Zapravo su jedni od najvećih krivaca

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske boravi u Minhenu na Sigurnosnoj konferenciji, gdje se sudionici bave i temom budućnosti zapadnog Balkana i BiH.

- Oni komotno daju preporuke, ali zapravo su jedni od najvećih krivaca za ovakvo stanje. Upravo ja takav građanski koncept, koji je stizao iz Beograda, i koštao bivšu državu, a posljedica je bila velikosrpska agresija - rekao je Grlić Radman. 

Zvanični Zagreb osvijestiti da perspektiva BiH ovisi o Dejtonskom sporazumu

Grlić Radman smatra kako su dosadašnje hrvatske vlade zakazale u aktivnoj politici koja bi uvjeravala međunarodnu zajednicu o situaciji u BiH, što se promijenilo s dolaskom sadašnje vlasti.

- Upravo zbog svih onih propuštenih politika bivših vlada mi sad imamo situaciju koju imamo - rekao je Grlić-Radman, te dodao kako je zvanični Zagreb međunarodnim partnerima uspio osvijestiti da perspektiva BiH ovisi o duhu i slovu Dejtonskog sporazumu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.