ZA SKORO 50 POSTO

Povećan izvoz proizvoda metalne industrije u BiH

Najviše se uvozilo iz Italije, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske

A. O.

U ukupnoj robnoj razmjeni metalskog sektora, prednjači izvoz i uvoz željeza i čelika

Foto: ILUSTRACIJA


Vanjskotrgovinska razmjena metalske industrije u BiH povećana je u prošloj godini, a ukupan izvoz iznosio je 5,9 milijardi KM, što je za 1,9 milijardi KM ili 49 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Analiza Vanjskotrgovinske komore BiH pokazala je da je povećan i uvoz u ovom sektoru, koji je iznosio 7,9 milijardi KM, što je povećanje od 2,1 milijardu KM ili 36 posto.

U ukupnoj robnoj razmjeni metalskog sektora, prednjači izvoz i uvoz željeza i čelika, kao i elektroindustrije i autoindustrije.

Najveći uvozi

Kada je riječ o željezu i čeliku izvoz u prošloj godini iznosio je 849 miliona KM, što je povećanje od 390 miliona KM ili 85 posto. Najviše se izvozilo u Srbiju, Rumuniju, Tursku, Hrvatsku i Sloveniju.

Ovaj sektor bilježi uvoz od 973 miliona KM, što je povećanje od 418 miliona KM ili 75 posto. Najviše se uvozilo iz Italije, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Elektroindustrija zabilježila je izvoz od 1,1 milijardu KM, što je više za 273 miliona KM ili 33 posto, dok je vrijednost uvoza bila 1,3 milijarde KM, što je više za 114 miliona KM ili 10 posto u odnosu na 2020. godinu.

Šinska vozila

- Ako analiziramo izvoz elektroindustrije, uključujući parametre količine, možemo zaključiti da je rast vrlo realan, jer je samo manji dio ovog povećanja posljedica inflacije i rasta cijena sirovina - istakli su iz STK BiH.

U sektoru autoindustrije u prošloj godini povećani su i izvoz i uvoz, a vrijednost izvoza iznosila je 437 miliona KM, što je više za 57 miliona KM ili 15 posto, dok je uvoz bio 1,4 milijarde KM, odnosno za 283 miliona KM, ili 25 posto više u odnosu na 2020. godinu.

Šinska vozila, vozila i njihove dijelove BiH je najviše izvozila u Njemačku, Luksemburg, Austriju, Sloveniju i Italiju, dok u uvozu prednjače Holandija, Njemačka, Slovenija, Srbija i Hrvatska. 

Više o temi Vanjskotrgovinska komora BiH

NA VRH

Podijeli članak na