VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove: Separatistička retorika ugrožava integritet BiH

Nemojte zanemariti bitno, ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, to će uzeti važan dio našeg današnjeg sastanka

Borelj: O situaciji u BiH pričao i u Minhenu. Twitter

E. Ć.

21.2.2022

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) je pred početak današnjeg sastanka Vijeća za vanjske poslove rekao da će se na dnevnom redu naći dvije veoma važne teme. 

Jedna od tema današnjeg zasjedanja bit će aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini.

- Nemojte zanemariti bitno, ono što se dešava u Bosni i Hercegovini, to će uzeti važan dio našeg današnjeg sastanka jer se u Bosni i Hercegovini pojačava nacionalistička i separatistička retorika i ugrožava stabilnost, čak i integritet zemlje. 

A ministri moraju donijeti odluku kako zaustaviti ovu dinamiku u Bosni i Hercegovini. I da bi se izbjeglo da se zemlja raspadne u komade. Ovo je kritična situacija i ministri će morati donijeti neke odluke o tome - rekao je Borelj.








Borelj je na stanje u našoj zemlji upozorio i na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Podsjetimo, u saopćenju Evropske unije navodi se kako se Bosna i Hercegovina suočava sa jednom od najdubljih političkih kriza od kraja rata 1995. godine. Vijeće je zbog toga izrazilo žaljenje.

Podsjećaju da je Vijeće 18. oktobra 2021. ponovno potvrdilo nedvosmislenu predanost EU-a teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i jedinstvu Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.