OGLASILI SE IZ DPC-A

Vijeće za demokratizaciju politike: EU treba prestati s povlađivanjem etnonacionalističkim vođama u BiH

Politika EEAS svodi se na smirivanje etničkog separatizma stalnim savezom Milorada Dodika i Dragana Čovića (podržanog od Beograda, Zagreba i Moskve)

Dragan Čović i Milorad Dodik. Arhiv

E. Ć.

21.2.2022

Ratna osnova Rusije protiv Ukrajine ispravno je na vrhu dnevnog reda sastanka ministara vanjskih poslova EU u Briselu. Ali oni bi trebali odoljeti iskušenju da daju kratak korak prema Bosni i Hercegovini, koja je također u pitanju, navode iz Vijeća za demokratizaciju politike (DPC).






EEAS želi da udvostruči ovaj neuspješan, retrogradan i kontraproduktivan pristup

- Države članice su dozvolile institucijama EU da politički kapital Unije i fokus politike stave iza razgovora o podjelama o promjenama Izbornog zakona BiH, koji ne samo da nisu dali praktične rezultate, ali je omogućio nacionalističkim liderima da uvedu BiH dublje u opasnost nego u bilo kom trenutku u poslijeratnoj eri. 

Politika EEAS svodi se na smirivanje etničkog separatizma stalnim savezom Milorada Dodika i Dragana Čovića (podržanog od Beograda, Zagreba i Moskve).

EEAS, bez ideja i fiksirana na izborni zakon, želi da udvostruči ovaj neuspješan, retrogradan i kontraproduktivan pristup. Ministri bi to trebali odbiti, zahtijevati prekid razgovora i naručiti široku reviziju politike. 

Sankcije onima koji remete redovni izborni proces

Pregled politike bi trebao postaviti pitanje zašto se EU, uprkos svom ogromnom uticaju (zajedno sa saveznicima) na politiku u BiH, još uvijek svakih nekoliko godina nađe pred ozbiljnom krizom. Svaki put čini ustupke i nagrađuje etnonacionalističke vođe, samo da se vrate sa još ekstremnijim zahtjevima. 

U svjetlu prijetnji HDZ-a BiH i subotnjih zaključaka HNS-a, ministri vanjskih poslova trebali bi jasno staviti do znanja da će svi koji žele poremetiti redovni izborni proces biti sankcionisani - ističu iz DPC-a.

- Oni bi trebali osigurati da postojeći okvir restriktivnih mjera ostane na snazi ​​sa sadašnjim odredbama, koje dozvoljavaju da se osobe dodaju na listu sankcija ponderiranom većinom, dodaju iz Vijeća za demokratizaciju politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.