PRIJEDLOG ALIJEVA

Lagumdžija: Podržali smo odluku da Baku bude centar mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije

Invazija Rusije na Ukrajinu je najveća prijetnja svjetskom miru nakon Drugog svjetskog rata, rekao je

Lagumdžija: Moramo spriječiti najveću svjetsku katastrofu. Agencije

Piše: A. K. - H. J. I.

28.2.2022

Članovi Internacionalnog centra "Nizami Ganjavi" podržali su odluku predsjednika Azerbejdžana da Baku bude centar mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije. Ovo je na svom Facebook profilu objavio Zlatko Lagumdžija, koji je član Upravnog odbora ovog Centra.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Invazija Rusije na Ukrajinu je najveća prijetnja svjetskom miru nakon Drugog svjetskog rata. Već do sada su nastale posljedice koje radikalno mijenjaju sigurnosnu kartu Evrope. Broj od 35 lidera i prominentnih ličnosti iz cijelog svijeta, među kojima je 11 bivših predsjednika,10 premijera i 11 ministara vanjskih poslova, se povećava svakog časa u pozivu da se najhitnije održi sastanak na najvišem nivou kako bi se spriječila najveća katastrofa kakvu do sada svijet nije vidio.

Podržali smo poziv predsjednika Alijeva da pored predsjednika Ukrajine i Ruskije Baku bude domaćin NATO i Ruskim vojnim liderima u neodložnom nastavku dogovora o sprečavanju vojnih incidenata i posljedica koje mogu biti nesagledive zdravom razumu - napisao je Lagumdžija.


Šok 24. februara

Ispod objave je priložio odgovor podrške koji su potpisali članovi Internacionalnog centra Nizami Ganjavi:

- Naš svijet je u protekle dvije godine bio teško pogođen razornom pandemijom koja je koštala milione života i opustošila sredstva za život i cijela društva i ekonomiju. Zajedničkim naporima možemo to privesti kraju. Ipak, baš kada su krenule rasti nade da smo ušli u postpandemijsko stanje, naš svijet je ponovo bio šokiran, 24. februara, kada je ruska vojska započela nove poteze preko ukrajinske granice.

Implikacije su ozbiljne za sve, posebno za one koji gube živote na objema stranama i one koji bježe preko granica. Među ostalim uticajima bit ćei efekti na sposobnost globalne ekonomije da se oporavi od pandemije. Strašni uticaji su trenutni i imat će bolne, brojne posljedice u godinama koje dolaze.

Situacija se pogoršava

Wc, kao članovi Međunarodnog centra Nizami Ganjavi (NGIC), sa sjedištem u Bakuu, Azerbejdžan, pozivaju na hitan dijalog između Rusije i Ukrajine u cilju hitnog okončanja neprijateljstva. Vrijeme je od suštinske važnosti. Situacija postaje gora i svakim trenutkom koji prođe sve više ljudi gubi živote. Previše nevinih života je izgubljeno i ne može se dozvoliti da se ova situacija nastavi. Prihvaćamo i cijenimo poziv predsjednika Azerbejdžana da ugosti obje strane na mirovnim razgovorima u Bakuu, Azerbejdžan.

Baku je neutralno mesto za ovakve diskusije, pošto je već bio platforma za sastanak najviših ruskih i NATO generala za razgovore o sprječavanju vojnih incidenata. Iskreno se nadamo da će strane prihvatiti ovu ponudu i da Baku može igrati važnu ulogu u rješavanju ove najveće sigurnosne krize s kojom se Evropa suočila od kraja Drugog svjetskog rata - navedeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.