PANEL O ZAPADNOM BALKANU

"Avaz" u Bakuu: Otvoreni Balkan mora uključiti i BiH, Kosovo i Crnu Goru

Budućnost zapadnog Balkana u EU po prvi put nije izvjesna, smatra Boris Tadić

Sa današnjeg panela o Zapadnom Balkanu. D. Hadžović

Piše: Danijal Hadžović

7.11.2021

U sklopu Globalnog Baku Foruma održan je poseban panel posvećen regionu zapadnog Balkana. 

Na panelu su učestvovali bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te predsjednica Nacionalnog komiteta za američku vanjsku politiku Susan Eliot (Susan Elliott). 

Moderator panela bio je bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.


Zajedničko tržište

Na početku panela Borisa Tadić je istakao kako po prvi put u historiji prostor zapadnog Balkana ima signale da njegova budućnost u Evropskoj uniji nije sigurna.

- Kao neko ko se borio za evropeizaciju i Srbije i regiona, još od kraja 1970.-ih, nadam se da će Evropska unija nastaviti svoje aktivnosti proširivanja, naveo je Tadić, ističući da posljednja dešavanja u regionu treba da zabrinu čitav Evropu - posebno kriza u BiH.

Vujanović je ocijenio da je značajna inicijativa Otvorenog Balkana o saradnji Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, ali da bi ona morala uključiti i Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu i svoje aktivnosti sprovoditi kroz već uspostavljene mehanizme saradnje.

- Ideja stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana optimalna je za saradnju u oblasti ekonomije, ali ne može biti koordinirana od pojedinih država kroz organe koje bi one formirale, već mora biti koordinisana iz Savjeta za regionalnu saradnju Procesa saradnje Jugoistočne Evrope i CEFTA inicijativu - naveo je Vujanović.


Bolje društvo

Premijer Hrvatske Ivo Josipović istakao je da bez obzira na trenutna geopolitička raspoloženja, ne treba se smetnuti s uma da je za članstvo u EU ipak najvažnije provesti neophodne reforme.

- Hrvatska je uložila veliki napor da postane dio Evropske unije, dok su Bugarska i Rumunija imale mnogo niže kriterije za ulazak. Međutim, ulaskom u EU, nismo postali samo bolja država, već i bolje društvo. Evropska budućnost zemalja regije zavisi od njih samih, jer ako nisu sposobne da stvore bolje odnose međusobno, zemlje nemaju evropsku budućnost. Sudbina je u njihovim rukama", kazao je Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske - smatra Josipović.

Kompromis, ali…

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova BiH istakao je kako je u regionu potreban kompromis, ali da treba jasno razgraničiti po pitanju čega se kompromis uopšte može praviti.

- Ne može se praviti kompromis na vrijednosti, na nečemu što je pitanje ljudskih prava ili nacionalizma, na tome hoćemo li praviti granice koje su ovakve ili onakve, nema u tome kompromisa, kao ni u tome hoćemo li praviti društvo konstitutivnih naroda u kojem su jedni konstitutivni, a drugi nisu, pa su jedni važni, a drugi nisu, kazao je Lagumdžija.

VIII Global Baku Forum održavao se od 4. do 7. novembra u glavnom gradu Azerbejdžana. Činjenica da je pored brojnih svjetskih delegacija i tema, jedan c panel bio i posvećen i regionu zapadnog Balkana, uz učešće brojnih sadašnjih i bivših državnika s ovog prostora, pokazuje da je naš region sve važniji u svjetskim odnosima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.