ODLAZE IZ PROJEKTA

Njemački investitori napuštaju Dodikovu televiziju

Pokretanje televizije Una najavljeno je na Weekend Media Festivalu u Rovinju

Una TV. Screenshot

A. K./ Capital

4.3.2022

Berlinska kompanija "Foundcenter Investment GmbH" povukla se iz projekta čiji je cilj bio stvoriti regionalnu televizijsku stanicu UNA. Njemački ulagači bili su većinski vlasnici tvrtke Una World Network, no sada je kao jedini vlasnik ostala tvrtka Infinity Media Banja Luka, koja se povezuje s porodicom Dodik, saznaje portal Capital.

Pokretanje televizije Una najavljeno je na Weekend Media Festivalu u Rovinju, a započelo je krajem prošle godine. Kako bi televizija počela s radom, u Banjoj Luci je osnovano više tvrtki, među kojima je i Una World Network, čiji su osnivači bili Infinity Media s 20 posto udjela i Foundcenter Investment GmbH s 80 posto.


Povezani s Dodikom

Trebali su se baviti proizvodnjom filmova, videofilmova i televizijskog programa. Idejni pokretač projekta bio je Dejan Jocić, ujedno predsjednik Upravnog odbora, dok je pokretač spomenuta berlinska kompanija.

Međutim, regionalni portal navodi da u Registru poslovnih subjekata RS uz televiziju Una više nema njemačkih ulagača i Jocića. Zastupnik je sada Srđan Praštalo, a vlasnik Infinity Media, koja je dio Infinity International Groupa i koja se povezuje s porodicom člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i lidera SNSD-a Milorada Dodika.


Na listi sankcija

Mediji su i ranije izvještavali da je kompanija Prointer ITSS prošle godine preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom, a ove je godine ATV prebacila na povezanu firmu Infinity Media.

Dodik je govorio da je njegov sin Igor povezan s Prointerom, također tvrdeći kako je pokušavao razviti biznis u medijima. Dodik je, inače, već bio na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država, što je početkom ove godine prošireno i na Alternativnu televiziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.