PRENOSIMO

Miro Lazović: Otimačina državne teritorije može značiti samo prijenos na Srbiju

Nisam siguran da se domaće snage mogu oduprijeti Dodiku i Čoviću ako krenu u radikalizam, kazao je u intervjuu za Face TV

Lazović: Politika Milorada Dodika da što više razvlasti BiH, a ojača RS. Screenshot

Avaz.ba

5.3.2022

Miro Lazovićbio je gost u programu Face televizije u kojem je iznio tvrdnje da je politika Milorada Dodika da što više razvlasti BiH, a ojača RS.

- Dodik ne preza od otimačine – ni državne ni lične. Otimačina državne teritorije može značiti samo prenos na Srbiju. BiH ne smije dozvoliti da njenom imovinom raspolažu druge države! Ustavni sud bi morao zauzeti jasan stav! Milanović, kao predsjednik evropske države, dobio je preporuke da se mora ponašati u skladu sa evropskim standardima. Nisam siguran da se domaće snage mogu oduprijeti Dodiku i Čoviću ako krenu u radikalizam - kazao je, između ostalog Lazović.




Ne treba odbaciti sukob u BiH

Komentirao je i napad Rusije na Ukrajinu.

- Putin je iznenadio sve osim zapadnih obavještajaca. Slike iz Ukrajine me podsjećaju na slike Sarajeva 90-ih. Mislio sam da se to ne može ponoviti u Evropi. Međunarodna zajednica ima drugačiji odnos prema Ukrajini nego prema BiH. Nama su uveli embargo na oružje, a njih snabdijevaju. Ne treba odbaciti sukob u BiH, ali rata u obimu kakav je bio ne može biti. BiH je zaštićena Dejtonom. NATO ima potpunu slobodu kretanja u BiH.

NATO je obavezan čuvati mir u BiH. EU i SAD ne mogu sebi dozvoliti da budu poraženi od lokalnih kabadahija poput Dodika. Ako se ne mogu obračunati s Dodikom, kako će s Putinom - upitao je Lazović.

On je istakao da nije realno da Putin prizna RS.

- Dodik neće povući riskantne poteze; nije toliki hazarder. U tom slučaju RS i Dodik bi bili gubitnici. Dodik bi se morao povući. Važno je da Srbija promijeni ploču. Svaki Vučićev potez protiv interesa EU bi bio riskantan. Srbiju neće niko napasti; mogu samo oni nekoga napasti. Srbija ako pokrene vojne sile – bit će agresor. Ne vjerujem da će Vučić ići tim putem, jer bi on bio gubitnik. Orban je shvatio neke stvari. Bajden je uspio ujediniti Evropu - poručio je on.

Dodao je da se mogu brže otvoriti procesi za članstvo u EU.

- NATO neće ući u Ukrajinu. To bi bio svjetski problem. Ako bude trećeg svjetskog rata, svijet će nestati. Ako neko pritisne dugme, bit će mu uzvraćeno. Putin vodi državu kako je vodio KGB. Ako bude poražen, bojim se njegovih suludih ideja. Ne znam zašto bi nastavio dalje ako nema ideju vraćanja Sovjetskog Saveza. Kalabuhov je produžena ruka ruske politike. Ima zadatak da proizvodi turbulencije - naveo je on.


Dodika produžena ruka Putina koja izaziva nemire

Ruska administracija u BiH ima zadatak da Dodika drži kao produženu ruku koja izaziva nemire.

- Raspad bivše Jugoslavije još uvijek traje. Ponovo se srpska ideja pokušava homogenizovati. Dok se ne poraze te politike, neće biti političkog mira u BiH. Može doći do stabilizacije zapadnog Balkana i BiH. Ukoliko se ne promijeni nesposobna politika EU prema BiH, ostat ćemo zaglavljeni u političkim sukobima - dodao je Lazović.

Etničke politike se moraju skloniti, upozorio je.

- Implementacija presuda Suda za ljudska prava je korak ka uklanjanju etničkih politika. Gordan Grlić Radman Miloševićevu agresiju opravdava time što je Jugoslavija bila građanska - zaključio je Lazović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.