SMJEŠTENI U PANSION

Crveni križ pruža im pomoć: U Međugorju četiri žene i 14 djece iz Ukrajine

Izrazili su veliku zahvalnost Crvenom križu i građanima na gostoprimstvu i podršci, saopćeno je

L. S.

5.3.2022

Ekipa Crvenog križa obišla izbjeglice. Crveni križ FBiH

Predstavnici Crvenog križa Federacije BiH posjetili su pansion u Međugorju u kojem su smještene izbjeglice iz Ukrajine.

- U pansionu je trenutno smješteno 18 osoba, od čega četiri odrasle žene i 14 djece, koji su izrazili veliku zahvalnost Crvenom križu i građanima na gostoprimstvu i podršci - saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.


Održan koordinacioni sastanak

Ističe se kako su predstavnici Crvenog križa općine Čitluk stalno na terenu pružajući im, uz koordinaciju s Crvenim križem Hercegovačko-neretvanskog kantona, značajnu pomoć.

S ciljem što boljeg odgovora na aktuelnu situaciju održan je i koordinacioni sastanak između federalnih, kantonlanih i općinskih predstavnika Crvenog križa na kojem su dogovorene aktivnosti Crvenog križa u narednim danima, kada se očekuje dodatni priliv izbjeglica iz Ukrajine.

Navedeno je da će Crveni križ, osim humanitarne pomoći, psihosocijalne podrške i aktivnosti Službe traženja, pružiti i usluge testiranja na COVID-19 putem antigenskih testova prilikom dolaska novih izbjeglica, a prije samog smještaja, kako bi se preveniralo potencijalno širenje zaraze.

Inače, danas je održan i dodatani seminar osvježenja znanja iz oblasti Službe traženja i obnavljanja porodičnih veza.


Aktivan i humanitarni broj 17023

Crveni križ Federacije BiH će, kako navode, kroz svoju strukturu nastaviti pružati podršku izbjeglicama koje budu pristizale u našu zemlju.

- Aktivan je i humanitarni broj 17023 putem kojega građani mogu donirati dvije marke za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.