POSJETA VLADI TK

Novalić na sastanku u Tuzli u vezi izmjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje

Budući da je Vlada Federacije preko svoje Autoceste otvorila projekat 6. januara, budući da je projekat u toku ovdje treba politička odluka da li se mijenja trasa da bismo mi to mogli imputirati u projekat, rekao je Novalić

Novalić: Vlada FBiH stoji iza ekonomske stabilnosti TK. SCREENSHOT: FENA

S. S.

8.3.2022

U posjeti Vladi Tuzlanskog kantona danas je boravio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Tema sastanka bila je neophodnost promjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnici Srebrenika i Gradačca, te predstavnici poslodavaca iz ovih gradova.

Vlada FBiH stoja iza ekonomske stabilnosti TK

- Ovaj sastanak je bio vezan samo za projekat autoputa Tuzla - Brčko - Orašje, gdje postoji volja, postoje i neke tehničke pretpostavke i izgleda ekonomska opravdanost da se ta trasa izmijeni, da ide bliže naseljenim mjestima. Budući da je Vlada Federacije preko svoje Autoceste otvorila projekat 6. januara, budući da je projekat u toku ovdje treba politička odluka da li se mijenja trasa da bismo mi to mogli imputirati u projekat - izjavio je premijer Novalić.

Naglasio je da Vlada FBiH čvrsto stoji iza ekonomske stabilnosti Tuzlanskog kantona, te njegove komunikacijske deblokade.

Medijima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić koji je prezentirao zaključke sa današnjeg sastanka.

- Načelno smo dogovorili također da idemo prema formiranju jednog koordinacionog tijela koje će preuzeti sve dalje aktivnosti, dakle, kada je riječ o tehničkoj obradi teme koja je bila predmet rasprave. Nadležnost TK je isključivo izmjena prostornog plana i mi smo pokazali svoje opredjeljenje da idemo u tome pravcu - izjavio je Halilagić.

Gradonačelnik Srebrenika nezadovoljan

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović je kazao da postojeća trasa ne odražava životne potrebe.

- Mislimo da nismo zakasnili u svim procesnim radnjama i da još imamo vremena preduzeti konkretne aktivnosti. Svi proizvodni i trgovački kapaciteti Grada Srebrenika bili bi anulirani ovim idejnim rješenjem. Ne da bi pomogla autocesta, nego bi odmogla s obzirom na to da bi svi konzumenti sa teritorije EU obilazili i teritoriju Srebrenika i Gradačca - izjavio je Omerović.

Zahtjevi Srebrenika i Gradačca su da trasa autoputa prolazi u neposrednoj blizini postojeće magistralne ceste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.