ZASTUPNIK HDZ-A

Lovrinović: Omogućili smo povećanje plaća državnim službenicima, vojnicima i policajcima sa najnižim plaćama

Riječ o tome da se plaće namještenicima, državnim službenicima, vojnicima i policajcima koji su bili na najnižim primanjima poveća za 0,2 i to je prošlo jednoglasno i ide na glasanje u Dom naroda

Lovrinović: Povećanje plaća onim sa najnižim koeficijentom. S. SPAHIĆ

Piše: S. Spahić

9.3.2022

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, koji znači povećanje koeficijenta državnim službenicima sa najnižim plaćama. 

Ovaj prijedlog su incirali zastupnici HDZ-a BiH. 

Tim povodom se medijima nakon sjednice obratio zastupnik ove stranke Nikola Lovrinović. 


Analiza kod Vijeća ministara

- Pokušali smo odgovoriti na situaciju u kojoj se našla ne samo BiH, nego i cijeli svijet, vezano za ekonomsko-privredna kretanja. Činjenica da su zakoni bili u hitnoj proceduri, što onemogućava temeljitiju, svrsishodniju i jasniju raspravu i analizu šta ti zakoni donose i odnose. Zakon o PDV-u je morao proći jednu analizu kod Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća, ali eto sada je taj zakon usvojen u ovom domu - rekao je.

Nakon toga je pojasnio prijedlog koji je njegova stranka predložila.


Odgovaranje na ekonomsko-privredne izazove

- Riječ o tome da se plaće namještenicima, državnim službenicima, vojnicima i policajcima koji su bili na najnižim primanjima poveća za 0,2 i to je prošlo jednoglasno i ide na glasanje u Dom naroda. Čini se da je danas bilo volje odgovoriti na ekonomsko-privredne izazove u Parlamentu BiH, a šta će to značiti vidjet ćemo.

Nije htio komentirati to što je SNSD napustio sjednicu, ali je podsjetio da nisu prošle dvije tačke dnevnog reda koje je SNSD predložio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.