AVAZ NA LICU MJESTA

Održan protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH: Imamo pravo na rad, ali od plaće ne možemo da živimo

Ukazali su na to da zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu imaju istu osnovicu za obračun plate kao i 2020. godine, koja iznosi 475,69

Piše: S. Spahić

10.3.2022

Održani protesti državnih službenika. S. SPAHIĆ

Na Trgu BiH ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiHdanas su održani protesti u organizaciji Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, gdje su poručili da osnovica za obračun plaće nije promijenila 12 godina.

Kao jedan od razloga za proteste su naveli dugogodišnji projekat urušavanja državnih institucija.

- Pisali smo ambasadama zapadnih zemalja, Visokom predstavniku i Evropskoj Uniji da poduzmu nešto i spriječe realizaciju dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija. Nisu se udostojili ni da odgovore na naše molbe za pomoć, a kamoli da šta poduzmu - poručili su.


Ista osnovica kao i 2020. godine

Kao razlog su naveli i nepotpisivanje Kolektivnog ugovora koji zaposlene u institucijama na državnom nivou dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, da rade u strahu jer nemaju pravnu zaštitu. Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovori sa zaposlenim u državnim institucijama, rekli su te dodali da je kolektivni ugovor dostavljen Vijeću ministara BiH 13. decembra 2019. godine, ali da do danas nisu dobili nikakav odgovor.

Ukazali su i na to da zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu imaju istu osnovicu za obračun plate kao i 2020. godine, koja iznosi 475,69.

- Osnovica za obračun plaće koja iznosi 475,69 koja nije mijenjana zadnjih 12 godina i koja ugrožava preživljavanje zaposlenih u institucijama BiH jer radnica koja čisti kabinet ministra ima osnovnu platu od 475,69 KM a ministar 10 njenih plata 4.750 KM - pojasnili su.

Upozorili su i na to uposlenici na entitetskim i kantonalnim nivoima imaju od 25 do 35 posto veću plaću za isti posao te da je to uzrok toga da sve veći broj kvalitetnog kadra napušta rad u državnim institucijama.


Kažu nam da "imamo dobar život i da smo razmaženi"

Poručili su da im je uskraćeno pravo na život.

- Dugogodišnje politike vladajućih stranaka (DF, SDA, HDZ i SNSD) urušavanja državnih institucija dovela su zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plaće ne mogu da prežive - rekli su.

Kažu da vladajuće stranke stalno vrijeđaju i omalovažaju zaposlene u državnim institucijama na način da ih ubjeđuju da dobro žive, ali da to samo oni ne vide.

- Ministrica Bisera Turković kaže da “mi imamo jako dobar život i da smo razmaženi”. Podatak je tačan kad su u pitanju ministri i zastupnici u Parlamentarnoj Skupštini. Odlukom Vijeća ministara BiH, ministrica Turković i svi ministri imaju pravo da potroše 500 KM mobilnih telefona mjesečno dok radnica koja im čisti kancelariju ima osnovnu platu od 475 KM - navode iz Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Rekli su da je neshvatljivo da zastupnici u Parlamentarnoj skupštini imaju plate od 6000 do 9000 KM mjesečno, iako često i po tri mjeseca ne održe sastanak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.