SASTANAK U ISTANBULU

Gudeljević: Zaštita zdravlja izbjeglica i migranata profesionalna i ljudska obaveza

Domaćin je Vlada Turske u saradnji sa Regionalnim uredom SZO za Evropu

Sa današnjeg sastanka. FENA

A. K. / FENA

17.3.2022

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević predvodi delegaciju koja u Istanbulu sudjeluje na sastanku na visokom nivou zdravlja i migracija u Regionu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

- Proces migracije je složen i stresan, uključuje napuštanje domovine, praćen je tugom, gubitkom, rastanakom od porodice i prijatelja, ali i svim drugim poteškoćama sa kojima se izbjeglice i migranti susreću na njihovom putu do zemlje odredišta. Zaštititi zdravlje ljudi na tom putu naša je profesionalna ali i ljudska obaveza i zahtijeva globalno djelovanje - istaknula je ministarka Gudeljević obraćajući se na sastanku sudionicima.


Predstavljen dokument

Na plenarnoj sesiji „Naš putokaz za budućnost“ predstavljen je dokument pod nazivom „Izjava sastanka SZO na visokom nivou“, čiji je fokus bio na pet prioritetnih područja djelovanja u budućnosti. Ministrica Gudeljević aktivno je sudjelovala u diskusiji koja je rezultirala usvajanjem navedenog dokumenta.

Sastanak se održava danas i sutra, a domaćin je Vlada Turske u saradnji sa Regionalnim uredom SZO za Evropu.

Na marginama sastanka, ministarka Gudeljević sastala se s direktorom tog ureda Hansom Klugeom.


Nabavka vakcina

Istaknula je nemjerljiv značaj pomoći Svjetske zdravstvene organizacije u odgovoru zdravstvenih sistema u Bosni i Hercegovini od epidemije COVID-19.

Razgovarano je o aktivnostima BiH u okviru COVAX mehanizma nabave vakcina te mogućim narednim koracima.

Ministrica Gudeljević pozvala je Klugea da posjeti Bosnu i Hercegovinu u septembru 2022. godine povodom obilježavanja 30 godina članstva Bosne i Hercegovine u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.