PREMINUO U 66. GODINI

Komemoracija prof. Fikretu Karčiću danas u sarajevskoj Vijećnici

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Karčić: Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Fena

A. Č. / Fena

18.3.2022

Povodom smrti istaknutog bosanskohercegovačkog pravnika i naučnika, profesora Fikreta Karčića, danas će u sarajevskoj Vijećnici u 10 sati biti održan komemorativni skup.

Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se "Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918.-1941.", "Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma", "The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times", "Studije o šerijatskom pravu i institucijama", "Metodi istraživanja u islamskim naukama", "Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku", "The Other European Muslims: A Bosnian Experience".

Profesor Karčić preminuo je u 66. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.