MOSTOVI SARADNJE

Reis Kavazović u Ljubljani: Svaka javna funkcija je velika odgovornost

Republika Slovenija smatra prijateljskom zemljom Bošnjaka koji u njoj žive i rade, kazao je reisu-l-ulema na početku hutbe

Sa današnje hutbe. FENA

A. K. / FENA

18.3.2022

Svaka javna funkcija je prije svega velika odgovornost i onaj koji preuzima mora biti svjestan da će pred Bogom i zajednicom odgovarati za nju, odnosno položiti račun o tome da li ju je vršio kako treba - poručio je u današnjoj hutbi u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisu-l-ulema će danas nakon ikindija-namaza u ovoj džamiji svečano dodijeliti muraselu novom muftiji ljubljanskom Nevzetu-ef. Poriću.


Prijateljska zemlja

- Republika Slovenija smatra prijateljskom zemljom Bošnjaka koji u njoj žive i rade. To znači da se oni u njoj ne trebaju osjećati strancima, već domaćima, da trebaju voljeti, poštivati ​​i činiti joj dobro baš kao i svoju matici Bosnu, sve dok u njoj mogu živjeti kao muslimani i imati svoju islamsku zajednicu koja ovdje ima dugu tradicija postojanja, tradicija koja je nedavno krunisana izgradnjom ove veleljepne džamije - kazao je reisu-l-ulema na početku hutbe.

Obraćajući se vjernicima i citirajući kur'anski ajet u kojem Bog zapovijeda da odgovorne službe budu povjerene onima koji su ih dostojni, reisu-l-ulema je rekao kako se Islamska zajednica prema ovoj Božijoj zapovijedi postavlja ozbiljno poštovanje, svjesna da se u tome nalazi veliko poštovanje berićet, ali i potencijal za napredak i napredak u svim područjima dobra i koristi za ljude.

- Od Nevzet-efendije očekujem punu posvećenost obavezama kojim ga zadužujemo. Njegov zadatak je da salamuje svakom muslimanu u ovoj lijepoj zemlji u pogledu duhovne izgradnje, upoznavanja i zastupanja visoke islamske kulture, te njihovog integrisanja u društvo kao cjelinu, uz, dakako, očuvanje svog jezika i identiteta - poručio je, između ostalog, reisu - l-ulema.

Značajan doprinos

Dodao je i kako će muftija Porić raditi na uspostavljanju dobrih odnosa s domicilnim stanovništvom, izgradnji mostova saradnje sa drugim religijskim zajednicama, doprinositi duhovnoj i moralnoj izgradnji ljudi, te ljudima pružati nadu i utjehu, duhovnu okrepu i relaksaciju.

- Za to će mu trebati puno znanja, strpljenja i dobre volje. Molim Allaha da ga osnaži i pomogne u tome - naručio je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom on je posebno zahvalio na velikom i značajnom doprinosu prethodnog muftije Nedžade ef. Grabusa.

- Muftija Grabus je svoju dužnost obavio na izvanredan način. Ponosni smo na njega i na ono što je ovdje uradio. Hvala vam, ali i vama koji ste ga podržavali i stajali uz njega - rekao je reisu-l-ulema, podsjećajući na doprinos muftije Grabusa u izgradnji muslimanskog kulturnog centra u Ljubljani, za koji je, kako je naveo, „zasluga pripada državi koja je dala saglasnost za njegovu izgradnju, zatim država Katar, koja je tu izgradnju finansirala, saopćila je Musimanska informativna agencija Mina.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.