OBRAZOVANJE

Sindikati i Vlada USK pregovaraju, štrajk upozorenja samo u srednjim školama

Zapisnik s pregovora upućen je svim sindikalnim podružnicama na izjašnjavanje

Najavljen štrajk upozorenja. Fena

A. Č. / Fena

21.3.2022

Predstavnici sindikata predškolskog i osnovnog, te srednjoškolskog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su početak pregovora sa članovima Kantonalne vlade o ispunjenju njihovih zahtjeva. Upravo zbog toga, Sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja najavljene svakodnevne štrajkove upozorenja prolongirao je eventualno za iduću sedmicu.

- Zapisnik s pregovora upućen je svim sindikalnim podružnicama na izjašnjavanje. Većina podružnica zahtijeva nastavak pregovora, s ciljem postizanja dogovora oko ispunjavanja svih zahtjeva sindikata. Zbog toga najavljeni štrajk upozorenja, prolongiramo eventualno za ponedjeljak, 28. mart - navedeno je u saopćenju Sindikata osnovnog obrazovanja USK.


Sindikat srednjeg obrazovanja, ipak, nije slijedio ovaj primjer, tako da je u svim srednjim školama jutros od 9 do 10 sati organiziran štrajk upozorenja i tako će biti svaki naredni dan do ispunjenja zahtjeva.

Rečeno je kako je štrajk ipak organiziran nakon konsultacije sa svim članovima Sindikata, isključivo radi ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava radnika i u tom cilju su postavljeni sljedeći zahtjevi: primjena Kolektivnog ugovora po svim stavkama, povećanje plate u minimalnom iznosu od 20 posto, prelazak radnika u viši platni razred tako što će se u Pravilnik o napredovanju uvesti i pedagozi i sekretari škola, te usklađivanje naknade za prijevoz zaposlenika sa rastom cijena goriva.


Nismo dobili garanciju

- Nismo postupili kao kolege iz Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja, prvenstveno jer nismo dobili garanciju da će uskoro biti riješen problem zagrijavanja nekoliko srednjih škola u kantonu, gdje su učenici zbog nedostatka energenata prinuđeni pohađati nastavu po online modelu - kazao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK Samir Fajić.

Prosvjetari u ovom kantonu inače traže izjednačavanje osnovice za platu i visine boda za sve budžetske korisnike, odnosno rješavanje problema nedostatka i nabavke energenata za zagrijavanje školskih prostora, te korigovanje pravilnika za zapošljavanje i napredovanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.