TRAŽE REAKCIJU NADLEŽNIH

Peradari apeluju: Hitno omogućiti uvoz kukuruza i ostalih žitarica iz Srbije u BiH

Naglašavaju da zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu

A. K. / FENA

Moguća obustava proizvodnje

Foto: Anadolija


Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH je na hitnoj sjednici održanoj danas konstatirao da je snabdijevanje sirovinama za stočnu hranu prekinuto iz zemalja okruženja iz kojih se sirovine uvoze.

Naglašavaju da zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu.

Posljedice se osjete

Zbog toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvolu za izvoz kukuruza i ostalih žitarica Vlade Republike Srbije u BiH.

- Ukoliko se ovaj problem ne riješi prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje - saopćeno je iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

U saopćenju se navodi da su posljedice koje su već drastično osjete u sektoru živinarske/peradarske proizvodnje radi sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine evropskih zemalja.

Robni viškovi

Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se uglavnom snabdijevaju živinari/peradari BiH.

- Živinari/peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne saradnje s prozvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao iu duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni da će dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržište BiH u najskorijem roku. Reakcija nadležnih institucija BiH na zahtjev živinara / peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor - navode iz Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH.

NA VRH

Podijeli članak na