EU NEĆE ODUSTATI OD BIH

Iz Delegacije EU za "Avaz": Izbori se moraju održati, za sada više neće biti pokušaja da posredujemo dogovor

Iako želimo napredak na evropskom putu, ne možemo ga željeti više od domaćeg političkog vodstva, istakli su

Ajhorst i Delegacija EU: Pozivamo sve političke stranke da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine. Avaz

Piše: H. J. I.

22.3.2022

Poslije nekoliko dana sastanaka, u nedjelju su propali pregovori oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Nakon neuspješnih pregovora, lideri pojedinih stranaka su izjavili da ne postoje uslovi da se izbori održe u oktobru ove godine, prije svih Dragan Čović, predsjednik HDZ-a. 

Povodom tih navoda, oglasili su se iz Delegacije EU u BiH za "Avaz". 

- Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Ajhorst (Eichhorst) je bila jasna u svom obraćanju medijima u nedelju rekavši da EU neće odustati od Bosne i Hercegovine. Evropska unija će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini u promoviranju prosperiteta, stabilnosti i budućnosti zemlje u EU. Međutim, kako je u nedelju napomenula i gospođa Ajhorst, iako želimo napredak na evropskom putu, ne možemo ga željeti više od domaćeg političkog rukovodstva.

Za sada više neće biti pokušaja da facilitiramo dogovor političkih stranaka. Kako je predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine, izbori se moraju održati u oktobru 2022. godine. Pozivamo sve političke stranke da poštuju Ustav Bosne i Hercegovine, te da usvajanjem paketa reformi kojima se jača integritet izbornog procesa dok još ima vremena, osiguraju da izbori u oktobru 2022. godine budu najslobodniji i najpošteniji u historiji Bosne i Hercegovine - rekli su nam iz Delegacije EU u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.