POVEĆANJE CIJENA

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS: Apelujemo na institucije da donesu odluku o ograničenju marži

Ukoliko ne bude kontrole trgovačke marže, potpuno će se obesmisliti i nabavka 50.000 tona đubriva iz Turske, poručili su

Poljoprivredni proizvođači direktno pogođeni enormnom cijenom mineralnog đubriva. ILUSTRACIJA

A. O.

23.3.2022

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS oglasio se sa zahtjevom imajući u vidu trenutnu situaciju na tržištu mineralnih đubriva u pogledu njihove nestašice i dizanja cijena u nedogled.

- Naime, kako smo kao poljoprivredni proizvođači direktno pogođeni enormnom cijenom mineralnog đubriva, svakodnevno pratimo cijene kako kod nas tako i u okruženju. Do nas dolaze i pouzdane informacije o nabavnim cijenama mineralnih đubriva. Gotovo sa svih strana smo obasuti informacijama da su prodajne cijene đubriva uvećane preko svih pragova fer tržišnih cijena i isključivo su formirane u cilju sticanja ekstra profita. Ako znamo da mineralno đubrivo učestvuje sa 55 posto u troškovima proizvodnje onda je jasno koliko to poskupljuje finalni proizvod.

Ovim putem apelujemo na naslovljene institucije da pod hitno donesu odluku o ograničenju maloprodajnih i veleprodajnih marži na cijenu mineralnih đubriva na maximalno 8 posto, te na 20 posto maksimalne akumulirane marže.

Ukoliko ne bude kontrole trgovačke marže, potpuno će se obesmisliti i nabavka 50.000 tona đubriva iz Turske koja ima za cilj jeftiniju sjetvu za naše poljoprivrednike.

U uslovima kada su sve države i njihove Vlade opredijeljene za poboljšanje ekonomske i socijalne situacije, pomoći poljoprivredi i privredi, smatramo potpuno opravdanim naš zahtjev - poručili su. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.