DOM NARODA BIH

Dom naroda PSBiH podržao principe prijedloga dopuna Zakona o PDV-u

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara

Dom naroda. A. Kukić

Piše: Danijal Hadžović

24.3.2022

Jednoglasno, s 15 glasova "Za", Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas principe dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji predviđa stopu PDV-a od pet posto za lijekove i osnovne životne namirnice, a 22 posto za luksuzne proizvode.

Predloženi zakon predviđa da se po sniženoj stopi PDV-a od pet posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara i to: lijekovi, pomoćna ljekovita sredstva i zdravstvena pomagala; hljeb dobijen od svih vrsta brašna; sve vrste mlijeka, jestiva ulja, jestive masnoće, so, šećer, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal.

Također, predviđa da se po stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića; cigare i cigarilosi; luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila; nakit i srodni proizvodi; satovi i njihovi dijelovi; luksuzna vozila za prijevoz osoba na zemlji, u zraku ili na vodi; umjetnička djela, pirotehnički proizvodi za vatromet; upaljači za cigarete, luksuzna naliv pera i oružje.

Nakon što su delegati usvojili principe izmjena Zakona o PDV-u trebala bi uslijediti amandmanska faza, prije nego zakon konačno bude usvojen.

Delegat SDP-a Denis Bećirović kazao je u svom izlaganju kako će podržati ovaj prijedlog Zakona. Bećirović je naglasio da u EU gotovo nema države koja nema više stopa PDV-a.

Delegat SDS-a Mladen Bosić rekao je došlo do pomaka u odnosu na prošlu sjednicu i oko akcize i oko promjene stopa PDV-a, ali da će HDZ na sebe da preuzme odgovornost za neusvajanje Zakona o PDV-u, kao što je prošli put SNSD na sebe preuzeo odgovornost za odbacivanje zakona o akcizama. Na ovo mu je delegatkinja HDZ-a Lidija Bradara kazala da ne špekuliše o tome kako hoće ili neće glasati delegati HDZ-a.

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić kazala je kako Narodna skupština RS donijela zaključke obavezujuće za sve srpske zastupnike.

- Tamo se kaže da za sve osnovne životne namirnice osnovna stopa treba biti 0%, a 22% za sve ostalo. U tom smislu ćemo amandmanski djelovati - kaže Majkić.

Njen kolega Nikola Špirić skrenuo je pažnju da je trebalo slušati mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje.

- To su kompleksni sistemi. Kakav-takav zakon govori o kakvoj-takvoj državi. Ovaj prijedlog krši član 14 zakona, a ja sam dužan da poštujem Ustav. Ulazimo u bezakonje ako ovo u ovoj formi usvojimo? - pitao je Špirić.

Delegatima se obratio Muharem Ašinović, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH i rukovodilac sektora za poreze.

Ašinović je pojasnio da UIO ima problem sa postojećim prijedlogom zakona, da je teško provodiv. Istakao je da je rok za njegovo provođenje prekratak, da ga poreznici ne mogu ispoštovati i da nema dovoljno vremena za prilagođavanje softvera.

Kako je pojasnio, sa ekonomske strane, više je mišljenja da je jedna stopa PDV-a daleko efikasnija, lakše provodiva, a da se socijalne mjere trebaju provoditi provode paketima vlada. Zakon takođe odstupa i od evropskih preporuka, pojasnio je Ašinović, i naglasio da je mišljenje UIO BiH da je bolje na drugi način usmjeriti ova sredstva, u ovakvim rokovima je nemoguće donijeti pravilnik o PDV-u i njegova primjena ne bi bila moguća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.