DANAS SJEDNICA

Novim zakonom bit će ispravljena dugogodišnja nepravda: Značajnija podrška porodicama s djecom

Visina dječijeg dodatka iznosit će 103,70 KM mjesečno, a za te namjene u ovoj godini planirano je 50 miliona KM iz budžeta FBiH, kaže Drljača

Pravo na novčanu naknadu ostvarit će i porodilje koje nisu u radnom odnosu. Agencije

Piše: A. Bajramović

28.3.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas bi se trebao izjasniti o Prijedlogu zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Novim odredbama, najavili su iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, status porodice u društvu, koja je suočena s brojnim socijalnim i ekonomskim problemima, trebao bi biti konačno unaprijeđen.


Sistemski urediti

Radi se o oblasti od posebnog društvenog značaja, koju je trebalo pravno i sistemski urediti kroz ovaj zakon.

Provedene su mnoge analize i rezultati su poražavajući. Postojeći sistem socijalne zaštite nije pravičan i finansijski je neodrživ. Vrsta i visina naknada zavise od mjesta prebivališta djeteta, a uočljive su posljedice siromaštva, kao i različite mogućnosti u ostvarivanju prava djece - kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.



Drljača: Ispraviti diskriminaciju. Agencije

Novim prijedlozima, između ostalog, bit će uređena osnovna prava materijalne podrške porodicama s djecom - dječiji dodatak i naknada nezaposlenoj porodilji.

Osnov za obračun je najniža plaća u FBiH, pa će pravo na dodatak djeca ostvarivati do 18. godine, ako prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 217 KM, što je 40 posto najniže plaće u FBiH, te ako dijete nije smješteno u hraniteljskoj porodici ili ustanovi socijalne zaštite.

Najniža plaća

Visina dječijeg dodatka je 19 posto najniže plaće u Federaciji BiH i iznosit će 103,70 KM mjesečno, a za te namjene u ovoj godini planirano je 50 miliona KM iz budžeta FBiH.

- Pravo na novčanu naknadu ostvarit će i porodilje koje nisu u radnom odnosu. Ono što je kroz amandmane Vlade poboljšano jeste da je ukinut prihodovni cenzus, pa će ovo pravo moći iskoristiti svaka nezaposlena žena. Majka porodilja tako će ostvariti pravo na novčanu pomoć od 298 KM ili 55 posto najniže plaće na period od 12 mjeseci. 

Procedura je jednostavna, samo treba dokazati status nezaposlenosti. Željeli smo istaći taj pronatalitetni karakter, pa zbog toga kriteriji za ostvarivanje prava nisu ni vezani za socioekonomski status žene porodilje - kaže Miroslav Jurešić, pomoćnik federalnog ministra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.