NEMA ZAŠTIĆENIH

Tužilaštvo BiH otvara zvaničnu istragu o ubistvu u slučaju "Dženan Memić": Ko su ubice, a ko naručilac?

Do sada je Tužilaštvo vodilo istragu i podiglo optužnicu protiv pet osoba koje se terete za prikrivanje dokaza

Porodica godinama ukazuje na ubistvo. Avaz

Piše: M. Aščić

28.3.2022

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, prema informacijama „Avaza“, trebalo bi uskoro donijeti zvaničnu naredbu o provođenju istrage za krivično djelo ubistvo u slučaju Dženana Memića, mladića koji je 8. februara 2016. godine nastradao na Ilidži, saznaje „Dnevni avaz“.


Pet osoba

Do sada je Tužilaštvo BiH vodilo istragu i podiglo optužnicu protiv pet osoba koje se terete za prikrivanje i zataškavanje dokaza. Međutim, još nije pokrenuta istraga za krivično djelo ubistvo. Tačnije, Tužilaštvo na ovaj način želi doći do nalogodavca, ali i direktnog ubice ili ubica.

Na pokretanje zvanične istrage, na čemu insistira porodica, čeka se već pola godine.

Saznajemo da su u toku završne provjere, a zvanična naredba o pokretanju istrage, koja bi značila i nova hapšenja, očekuje se vrlo brzo.

U prilog tome idu i izjave svjedoka Tužilaštva BiH, koji su tokom davanja iskaza u Sudu BiH kazali da su kobne noći čuli samo tupe udarce, ali ne i škripu guma.


Iskazi svjedoka daju vjetar u leđa tužiocima. Avaz

Osim toga, važne su i izjave svjedoka koji su potvrdili da se prvi izvještaj o krivičnom djelu odnosio na ubistvo, a ne na saobraćajnu nesreću.

Podsjećamo, za zataškavanje i prikrivanje dokaza sudi se Alisi Ramić (djevojačko Mutap), bivšoj djevojci tragično stradalog mladića, njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću te Muameru Ožegoviću, radniku hotela “Crystal”, s kojeg su nadzorne kamere snimile događaj u Velikoj aleji na Ilidži.


Sve jasnije

Naš izvor tvrdi da je sada ključno da se otvori istraga o ubistvu. Na taj način mnogo toga će biti jasnije.

Otkrit će se nalogodavac, ali i osoba ili više njih koje su ga udarile - tvrdi naš sagovornik koji je upoznat s istragom.


Zavjese su sve kraće

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana, izjavio je nedavno ispred Suda Bosne i Hercegovine da se mozaik sklapa.

- Ranije ste čuli da su neki snimci brisani, danas ste čuli da su se izuzimali bez naredbe, samo možemo reći, mozaik se sklapa, zavjese su sve kraće. A zna neko, kada kažem zavjese su kraće, razumjet će šta sam ja rekao. Ovo ide svojim tokom, zadovoljni smo, saznat će narod šta su sve bili spremni uraditi - rekao je Muriz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.