REAKCIJE

Nataša Kandić o "Škorpionima" u Srebrenici: Njihovi zločini su uznemirili javnost Srbije

I tada je vlast, juni 2005. zaštitila Miloševićevu Srbiju umjesto žrtve, napisala je Kondić na Twitteru

H. J. I.

29.3.2022

Nataša Kandić. Arhiva

Pripadnik zloglasne jedinice "Škorpioni", osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je gost na obilježavanju Dana općine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. marta ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici svečano obilježen Dan općine u kojoj je počinjen genocid nad Bošnjacima, a to je izazvalo razumljivo, ogorčenost, i to ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

Kao što je poznato, upravo su "Škorpioni" jula 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici, pred kamerama, ubijali zarobljene Srebreničane. Uznemirenost je time veće jer je otkriveno da su u istoj sali bile i majke Srebrenice. 


Ključna osoba koja pomogla da javnost u regiji i svijetu vidi snimak strijeljanja vezanih srebreničkih dječaka i mladića bila je Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Nakon saznanja o boravku "Škorpiona" u Srebrenici, Kandić se oglasila na zvaničnom Twitter profilu.

- Zločini "Škorpiona" u Srebrenici i Podujevu su uznemirili javnost Srbije. Snimak strijeljanja zarobljenih civila je pridobio javnost za žrtve. I tada je vlast, juni 2005. zaštitila Miloševićevu Srbiju umjesto žrtve, lažima da su "Škorpioni" kriminalna grupa koja nema veze sa državom - napisala je Kandić na Twitteru.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.