KOMENTAR DANA

Nova bol žrtvama

Zlotvorima ogrezlim u mržnji i sijanju smrti nije mjesto u Srebrenici, neko mora odgovarati

Piše: Ema Maslo

30.3.2022

Saša Cvjetan bio je VIP gost na obilježavanju Dana općine Srebrenica. Avaz

Pripadnik zloglasne jedinice "Škorpioni", osuđivan za ratne zločine na Kosovu, Saša Cvjetan bio je VIP gost na obilježavanju Dana općine Srebrenica. Upravo su "Škorpioni" sa svojim psima rata u najstrašnijem mjesecu u historiji Bosne i Hercegovine, u julu 1995. godine, kada je izvršen genocid u Srebrenici, bili jedna od jedinica čiji su pripadnici, pred kamerama, nemilosrdno ubijali zarobljene civile. Među njima je bilo i dječaka.

Uz sve psovanje majke svezanim mladićima, pucanje iznad glava kao mučenje pred smrt, rečenica koja pokazuje svu količinu zvjerstva u njima, zlo i neljudskost je: "Ako budeš zaj***o, ti si idući na filmu."

Tu je sažeta sva okrutnost pripadnika ove jedinice koji su zdušno učestvovali i u ubijanju žena i djece na Kosovu. Cvjetan je sa "Škorpionima" upao u dvorište porodice Haljima Gašija i zvjerski pobio 14 žena i djece.


Ema Maslo. Avaz

I sada je on, koji je sijao smrt među djecom, slobodan čovjek. Sjedio je u prvom redu u velikoj sali u Domu kulture u Srebrenici, kada je 11. marta ove godine svečano obilježen Dan općine. Neko ga je pozvao, neko je znao ko je on i "nagradio ga" VIP pozivnicom.

Iza njega su bile majke Srebrenice, koje svojim životom svjedoče o zlu koje su "Škorpioni" i druge srpske jedinice nanijeli njihovim muževima, djeci, braći... Žrtve i presuđeni ratni zločinci našli su se na istom mjestu.

Prestrašilo ih je sve ovo. I zbog njih, zbog novih naraštaja u BiH koji će čuvati sjećanje na žrtve genocida, zlotvorima ogrezlim u mržnji nije mjesto u Srebrenici. Zbog novog zadavanja boli žrtvama onaj ko je doveo sijača smrti na mjesto genocida mora odgovarati!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.