RAMAZAN

Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa IZ Kiseljak: Mnogima danas fali duhovne hrane

Motivacija nam je hadis poslanika Muhameda, a.s., koji je rekao da postač ima dvije radosti, rekao je ef. Bajrić

Ef. Bajrić: Nagrada na budućem svijetu. Arhiva

Piše: Z. Karić

8.4.2022

Ramazanski dani su posebni za svakog vjernika. Motivacija nam je hadis poslanika Muhameda, a.s., koji je rekao da postač ima dvije radosti. Jedna radost je prilikom iftara, a druga pri susretu s Gospodarom, kazao je Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak.

Dobra djela

- Zašto je to tako? Radujemo se jer smo ispostili taj dan apstinirajući od stvari koje su nam van ramazana dozvoljene, a sve radi nagrade koju očekujemo na budućem svijetu. Susret s Gospodarom je neminovan, a za postače je On, Gospodar nebesa i zemlje, pripremio vrata Rejjan u džennetu, na koja će ući samo oni koji ovu obavezu izvršavaju. Kada oni koji su postili uđu, ova vrata će se zatvoriti - rekao nam je ef. Bajrić.

Posebno, dodaje ef. Bajrić, svakog postača raduje činjenica da je Allah Uzvišeni rekao da se svako dobro djelo vrednuje deset puta, a da je post Njegov i da će postačima posebnu nagradu dati.

- U svakom slučaju, ove godine post i ramazan, sa svim svojim blagodatima, dolaze nam u trenutku kada nam je prijeko potrebna duhovna hrana. Post i ramazan imaju dvojako djelovanje. Ljekari kažu da je post operacija bez skalpela. Naš Poslanik, a.s., je rekao: “Postite, bit ćete zdravi”, dakle, postač očekuje da odmori svoj organizam i bude zdraviji - naveo je ef. Bajrić.


Narušen balans

S druge strane, istakao je naš sagovornik, hranimo svoju dušu, jer mi smo od tijela i duše.

- Kao što hranimo svoje tijelo svakog dana, isto tako trebamo hraniti i naše duše. Upravo ta vrsta hrane, duhovne hrane, danas mnogima fali. Narušen je taj balans, to se osjeti na ponašanju i da primijetiti na licima kod ljudi - kazao je ef. Bajrić.

Činimo što više dobra

- Trudimo se da ojačamo svoju vezu s Bogom, jer On nas je stvorio iz ničega i On će nas sve ponovo oživjeti. Radimo što više dobra, a odvraćajmo od zla i na taj način učinimo sebi i drugima oko nas život ljepšim, a u isto vrijeme svojim dobročinstvom pravimo sebi kuću na budućem svijetu koji je vječan - poručio je glavni imam Medžlisa IZ Kiseljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.