HRVATSKI PREDSJEDNIK

Milanović u Mostaru: Nemam predrasude ni prema Srbima ni prema Bošnjacima, prijatelj sam BiH

Za predstavnike manjina u Hrvatskoj glasaju isključivo predstavnici tih naroda. Tako je bilo i u BiH prvih deset godina nakon potpisivanja Dejtona, kazao je Milanović

Milanović: Paziti ću na svaku svoju riječ. Arhiv

L. S.

8.4.2022

Hrvataki predsjednik Zoran Milanović danas je u Mostaru uručio odlikovanja na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

- Paziti ću na svaku svoju riječ, jer znam da je oko nas vaga za tačno mjerenje, bila ona prijateljska ili neprijateljska. S naglaskom na ono drugo. Ja nisam odavde porijeklom. Kad god dolazim ovdje, dolazim u nešto što osjećam u sebi, ali što mi je daleko - rekao je Milanović nakon uručenja odlikovanja.


Hrvatska je prijateljska i bratska zemlja

Uputio je pohvalu organizatorima manifestacije i domaćinima, posebno predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, ističući da su nivo organizacije i stil evropski.

- Sami odabir imena ovog doma "Stjepan Kosača" ukazuje na to. Vi ste njegovi baštinici, kao što ste baštinici i Zvonimira i Tomislava. Natpis koji stoji na sva tri hrvatska pisma latinicom, glagoljicom i ćirilicom pokazuje da to baštinite. Ni prema kome u BiH nemam predrasude, ni prema Srbima koji su bili agresori u ratu, ni prema Bošnjacima koji su, nadam se, bolji partneri nego što su nekada bili. Sve to potpune realnosti i hrvatsko koje je u BiH neiskorjenjivo i bez kojega BiH nema - naglasio je Milanović.

Istaknuo je kako Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne žele biti manjina, iako biti manjina nije sramota.

- Za predstavnike manjina u Hrvatskoj glasaju isključivo predstavnici tih naroda. Tako je bilo i u BiH prvih deset godina nakon potpisivanja Dejtona. Šta se to dogodilo u zadnjih 15 godina, o tome ćemo razgovarati, ali sumnjam da ćemo daleko stići. Ja sam prijatelj BiH, a Hrvatska je prijateljska i bratska zemlja.

Prije tri sedmice sam bio na sastanku gdje je bila inicijativa država srednje i istočne Evrope da se Ukrajina podrži da dobije hitan kandidatski status za EU. Ja sam tada rekao da ne mogu. Ako ćemo ići tako daleko i Ukrajini dati status kandidata, to ne može ako taj isti status nećemo dati BiH. Govori li tako neprijatelj države? To, nažalost, u BiH nije prepoznato kao prijateljski čin - rekao je hrvatski predsjednik.


Građanska država

Naveo je da BiH, tek kada uđe u EU, može postati građanska država, a do tada je utvrđena Dejtonskim sporazumom.

Na svečanosti je za hrabrost i junaštvo u ratu Redom kneza Domagoja posthumno odlikovan general HVO-a i ratni komandant Ivo Lozančić, a odlikovanje je preuzela njegova kćerka. Redom Bana Jelačića, za iznimnu uspješnost, odlikovanje je pripalo Zbornom području Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.