GODIŠNICE

77 godina postojanja Radio televizije BiH

Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo - prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva

A. Č. / BHRT

Desetog aprila 1945. godine prvi put se oglasio Radio Sarajevo

Foto: BHRT


Na današnji dan prije 77 godina počelo je emitiranje programa Radio Sarajeva. To je bila prva radio stanica u Bosni i Hercegovini. I danas se 10. april obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo.

Desetog aprila 1945. godine, četiri dana nakon što je Sarajevo oslobođeno od okupatora, uz pomoć zarobljene njemačke radio stanice, prvi put se oglasio Radio Sarajevo.

- Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo - prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori.

Značajan datum

Televizija Sarajevo počinje emitovanje programa 1969. godine.

Ova godišnjica značajan je datum u historiji bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine, bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u BiH.

Historijat elektronskih medija u Bosni i Hercegovini započeo je 10. aprila 1945. kada je Radio Sarajevo startao sa emitovanjem. Prva televizijska emisija iz studija TV Sarajevo emitirana je 1961. godine. U tom periodu, RTV Sarajevo je bila ravnopravna članica Jugoslovenske radiotelevizije (JRT).

Aktivna članica EBU-a

U oktobru 1991. godine, RTV Sarajevo je transformirana u RTV BiH, kao javno preduzeće. Nakon raspada Jugoslavije, RTV BiH izlazi iz JRT-a, a od 1. januara 1993. postaje aktivna članica EBU-a.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je nezavisni javni emiter na nivou države Bosne i Hercegovine, koji proizvodi i emitira domaći i međunarodni radijski i televizijski program, kao i multimediju za javnost u demokratskoj, multinacionalnoj, multikulturalnoj i pluralističkoj državi Bosni i Hercegovini.

Više o:

BHRT Radio stanica
NA VRH

Podijeli članak na