AVAZ SAZNAJE

Sud BiH se proglasio nenadležnim: "Var" na čekanju, nema suđenja za namještanje utakmica!

Optužnica je podignuta protiv tri osobe - Vladimira Dominkovića, predsjednika Komisije za sudije i suđenje u Nogometnom savezu FBiH, ali i sudija Prve lige FBiH Ilije Živkovića te Kenana Bajraktarevića

Ilija Živković, Vladimir Dominiković i Kenan Bajraktarević. Avaz

Piše: M. Aščić

11.4.2022

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je još prije dvije godine optužnicu za koruptivna krivična djela u predmetu kodnog naziva "Var" za organizirani kriminal, primanje mita ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica.


Sve stoji

Iako je ova afera u javnosti podigla veliku prašinu, jer su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tada pohapsili više sudija i delegata, suđenje još nikada nije počelo.

Iz Suda BiH nisu odgovorili na upit „Avaza“ šta je s ovim predmetom, dok advokatima, također, nije poznato šta je sa sudskim procesom.

Optužnica je podignuta protiv tri osobe - Vladimira Dominkovića, predsjednika Komisije za sudije i suđenje u Nogometnom savezu FBiH, ali i sudija Prve lige FBiH Ilije Živkovića te Kenana Bajraktarevića. Svi su bili suspendirani.

Advokati Živkovića i Bajraktarevića Nina Kisić i Goran Dragović rekli su za „Avaz“ da nemaju informaciju o tome u kojoj je fazi krivični postupak.

S druge strane, „Avaz“ iz izvora bliskih istrazi saznaje da se, prema svemu sudeći, Sud BiH proglasio nenadležnim za ovaj predmet i sve spustio na niži nivo.

Razlog je taj što je riječ o utakmicama Prve lige FBiH, pa državno pravosuđe nije nadležno. No, pitanje je sada ko će i kada suditi ovoj trojci.


Šta piše

U optužnici se navodi da je Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za sudije na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtijevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM, pa do skoro 7.000 KM po utakmici.

Zauzvrat su, kako je tvrdilo Tužilaštvo, utjecali na ishod utakmica, a potom su nezakonitu imovinsku korist međusobno dijelili

Ko je sve hapšen

U novembru 2019. godine SIPA je u akciji „Var“ uhapsila deset osoba. Među njima su tada, osim Dominkovića, Živkovića i Bajraktarevića, bili uhapšeni i Salem Prolić, ali i Anto Bilješko. Hapšeni su bili i Irfan Durić, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.