AVAZ NA LICU MJESTA

Majke Srebrenice poručile iz Sarajeva: Da se zločin ne zaboravi i ne ponovi, a Bošnjaci posebno zaboravljaju

S ovog mjesta poručujemo da se pronađu naši nestali, a zločinci privredu pred lice pravde

Piše: A. Kukić

11.4.2022

Mirno okupljanje svakog 11. u mjesecu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Mirni protest u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, koji organizira koordinacija Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Udruženje građana “Žene Srebrenice”, Udruženje "Žene Podrinja", Udruženje "Srebreničke majke", uz saradnju i podršku Muftijstva sarajevskog i Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, održan je danas u Sarajevu na platou kod Katedrale.

Pored višegodišnjih zahtjeva o ubrzavanju procesa ekshumacije i identifikacije, majke Srebrenice i Podrinja sa tradicionalnog okupljanja svakog 11. u mjesecu, danas su upozorile su domaću i svjetsku javnost na nedopustivi tretman prema preživjelim žrtvama genocida u sudskim procesima kojim su izloženi.

- Trideset je godina od opsade Sarajeva, znamo mi majke šta je kad nam neko ubije sina, siluje kćerku. Ovdje su ubijana djeca i građani Sarajeva. Naša je poruka da se ne zaboravi i ne ponovi, pošto smo mi uspavani, Bošnjaci posebno zaboravljaju, a kad se zaboravi onda se i ponovi. Svi gradovi u BiH su naši i nećemo dozvoliti da jedan bude bitniji od drugog i zato smo svaki mjesec u drugom gradu - poručila je danas iz Sarajeva Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

Šuhra Sinanović iz Udruženja žena "Bratunac kazala je da se danas u Ukrajini dešava isto što i u BiH tokom agresije.

- OS ovog mjesta poručujemo da se pronađu naši nestali, a zločinci privredu pred lice pravde - istakla je Sinanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.